Brandweerbond landelijk 'in beraad'
17 May, 16:16
foto
Leden van de bond bij het Korps Brandweer Suriname in een ledenvergadering bijeen.


De bond bij het Korps Brandweer Suriname (KBS) heeft op een algemene ledenvergadering besloten landelijk in beraad te gaan. De leden zijn het niet eens met de periode van een week die minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en de leiding van de brandweer hebben aangegeven nodig te hebben om de problemen binnen het KBS op te lossen. Zij willen dat de problemen die zij aangekaart hebben meteen worden aangepakt.

De ledenvergadering heeft besloten dat de brandweer alleen dispensatie verleent om uit te rukken voor woningbranden en technische assistentie bij aanrijdingen met beknelling. De overige diensten waaronder waterlevering aan overheidsinstellingen, het bestrijden van bijen en vangen van slangen zijn volledig stilgelegd.

De problemen die volgens de actievoerders meteen opgelost moeten worden, zijn de aanpassingen van de secundaire voorzieningen waaronder de huishuur- en standplaats toelagen en de detacheringsregeling. Ook wordt aandacht gevraagd voor de rechtspositionele zaken van het personeel zoals de bevorderingen, verzekeringen en de administratieve beschikkingen. Het niet hebben van afdoende persoonlijke standaarduitrusting, wat te maken heeft met de veiligheid van de brandweer, is ook ter sprake gebracht tijdens het gesprek met de minister en ook de onhygiënische sanitaire voorzieningen op de posten.

De spoed algemene ledenvergadering is verdaagd naar maandag. “We zijn opgeroepen voor een gesprek met de minister vrijdag en het resultaat van dat gesprek zal maandag besproken worden. De leden zullen dan bepalen wat er verder gebeurt”, zegt Clifton Pahalwankhan, voorzitter van de brandweerbond, in gesprek met Starnieuws.

Het personeel van de posten Coronie en Para heeft dinsdag al het werk neergelegd, om aandacht te vragen voor hun problemen. Post Coronie hervatte dezelfde dag het werk, terwijl Para de actie voortzette.

Yvanka Ozir-Awailame

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January