2D barcode verboden in Surinaams Caricom paspoort
17 May, 12:58
foto
Voorbeeld Surinaams Caricom paspoort.


De 2D barcode, die vanaf de uitgifte van het Surinaams Caricom paspoort op de houderpagina wordt aangebracht, zal worden verwijderd. Het is nu verboden om een 2D barcode op de houderpagina van paspoorten te plaatsen. De paspoorten die voorzien zijn van de oude lay-out zijn geldig tot en met de vervaldatum die is aangegeven op het document.

Paspoorten worden uitgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto laat via het Nationaal Informatie Instituut weten dat de personalisering en uitgifte van het Surinaamse paspoort is gehouden aan internationale regelgeving. De Civil Aviation Organisation (ICAO) heeft bepaald dat de 2D barcode niet meer mag worden gebruikt. Het CBB dient de verandering door te voeren.

Conform Doc. 9303 – Machine readable travel documents Part 1 – over specificaties van reisdocumenten van de ICAO, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en regelgeving van machine leesbare reisdocumenten, is het nu verboden om een 2D barcode te plaatsen.

De nieuwe specificaties zijn per ingaande 30 april als volgt:
- Verwijdering van de 2D barcode
- Kleurenprint van de Ghost Image
- Verplaatsing van de handtekening van de houder van links onder de foto naar rechts onder plaats van uitgifte.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January