Olieprijs raakt US$ 80, hoogst sinds november 2014
17 May, 14:53
foto
Een werker loopt bij het Zubair olieveld in Basra, Irak. (Foto: Reuters)


De olieprijs heeft vandaag voor de eerste keer sinds november 2014 US$ 80 per vat bereikt. De stijging heeft te maken met de bezorgdheid dat de Iraanse export zou kunnen kelderen door hernieuwde Amerikaanse sancties, waardoor het aanbod op de al aanscherpende markt zou afnemen.

Brent-ruwe olievoorraden bereikte een dagpiek van US$ 80,18 per vat voordat de prijs terugliep naar US$ 79,67. De Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olievoorraden stegen met 41 dollarcent tot US$ 71.90 nadat ze in de ochtend ook hun hoogste niveau bereikten sinds november 2014; US$ 72.30 per vat.

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump deze maand om zich terug te trekken uit een internationale nucleaire deal met Iran en opnieuw sancties in te stellen, heeft de olieprijzen opgedreven. Iran is de op twee na grootste producent van ruwe olie van de Opec. De sancties kunnen ertoe leiden dat de productie van Iran wordt beknot.

Olieproducent Total van Frankrijk waarschuwde woensdag dat het een miljoenenproject met gas in Iran zou kunnen opgeven als het geen vrijstelling van de Amerikaanse sancties kan veiligstellen. De waarschuwing van Total heeft meer twijfels opgeroepen over de inspanningen van Europa om het atoomakkoord te redden.

Daling Venezuela
De afgelopen maanden heeft een snelle daling van de ruwe olieproductie in Venezuela de prijzen op de markten gestimuleerd. "De geopolitieke ontwikkelingen en de vrees voor escalatie zijn hier om te blijven," zei Norbert Rücker, hoofd van het macro- en commodity-onderzoek bij de Zwitserse bank Julius Baer. "Leveringsproblemen zijn het voornaamste probleem waarmee ze zich bezig houden nadat de Verenigde Staten uit de nucleaire deal met Iran zijn gestapt."


De wereldwijde voorraden van ruwe olie en geraffineerde producten daalden de afgelopen maanden sterk door de krachtige vraag en door de Opec geleide productieverminderingen. Naar verwachting zullen de olievoorraden verder dalen naarmate het piekseizoen in de zomer (juni-september) nadert en de stijgingen van de Amerikaanse schalie-olieproductie worden gecompenseerd, aldus analisten van Bernstein.

Verschillende banken hebben in de afgelopen dagen hun prognoses voor de olieprijs verhoogd, onder meer met scherpere leveringen en een sterke vraag. De aankondiging van producent Shell dat hij de export van ruwe olie van een grote Nigeriaanse pijplijn stopzet, geeft de prijzen een extra ondersteuning.

Aan de andere kant kunnen hoge olieprijzen echter de consumptie raken, waarschuwde het International Energy Agency (EIA) woensdag, terwijl het zijn wereldwijde groeivoorspelling van de vraag naar olie voor 2018 van 1,5 miljoen vaten per dag verlaagde tot 1,4 miljoen vaten.

Het IEA zei dat de wereldwijde vraag naar olie in 2018 gemiddeld 99,2 miljoen vaten per dag zou bedragen, hoewel de Amerikaanse bank Goldman Sachs zei dat het verbruik "deze zomer" 100 miljoen vaten per dag zou overschrijden.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January