Hogere productie bij toepassing nieuw landbouwsysteem
17 May, 11:19
foto
Ressortleiders van het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland verdiepen hun kennis over biologische landbouw. (Foto: RO/NII)


De ressortleiders van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), hebben hun kennis over biologische landbouw verdiept. Zij hebben begin van deze week een training in het Saamaka Söötö Baaku Sistema gevolgd op het trainingscentrum van de Stichting Ecosysteem 2000 te La Rencontre, nabij Domburg. Deze methode leidt tot permanente productieve boslandbouwsystemen binnen de familielandbouw.

Stichting Ecosysteem 2000 is ontwikkelaar van het Saamaka Söötö Baaku Sistema. Belangrijk bij dit systeem is het verbeteren en behoud van de bodemvruchtbaarheid door balans van nutriënten, vochtdoorlatendheid en micro-organismen in de bodem, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII). In vergelijking met het huidige landbouwsysteem in het binnenland, vergt het Saamaka Söötö Baaku Sistema bijkans zeven (7) maal minder arbeid en vier (4) maal meer productie.

DAOB ziet enorm veel kansen voor biologisch geteelde gewassen, gericht op de afnemers die een hoogwaardig product van bio-kwaliteit wensen op de nationale en internationale markt. DAOB en de Stichting Ecosysteem 2000 zullen nagaan hoe door samen te werken, de duurzame agrarische ontwikkeling in het binnenland van Suriname kan worden bevorderd.