DA'91 eist ontslag van minister Elias
16 May, 12:56
foto


De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, heeft maandag de samenleving bewust voorgelogen over de voortzetting van de US$ 70 miljoen financiering van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU) door de Islamic Devolopment Bank (IsDB). DA’91 komt tot deze conclusie na toetsing van de publieke uitspraken door de minister gedaan in een interview met Radio ABC. DA’91
voorzitter, Angelic del Castillo, vindt dat de minister zijn ontslag moet indienen.

DA'91 geeft een letterlijk verslag van het interview in ABC-Actueel. De minister zei publiekelijk letterlijk: ”uhmm... dat het geld moet terug betalen klopt niet uhmm... dat het project niet doorgaat klopt niet helemaal uhmm... het gaat in andere vorm door en uhmm….. we zijn het ook al over eens. Ik heb met de algemeen directeur van het AZ gesproken mevrouw Redan en het wordt in een andere vorm omgezet en we hopen tussen nu en een jaar uhmm... daarvan de eerste resultaten te hebben... fijne ochtend, “wat zegt u?”. Fijne Ochtend…..Journalist: “maar kunt u ons zeggen wat er eigenlijk aan de hand is ,want waarom is het gestopt”... Minister:”uhmm… er waren wat technische problemen en het is niet gestopt maar het gaat in een ander jasje gegoten worden. Journalist:”de financiering van de isDB wordt voortgezet? Minister: “ Ai een fijne ochtend Mevr Gajadien! Er werd toen afgebeld.

Het is goed de feitelijke verklaring van de minister - en niet de redenering te doorlopen, stelt DA'91:
• Het project wordt niet gestopt maar wordt in een andere vorm-(jasje) gegoten.
• Het geld moet niet terugbetaald te worden.
• We verwachten resultaat binnen een jaar.

De politieke betekenis van de woorden van de minister waren en zijn groot. DA’ 91 vindt het daarom van politiek belang deze uitspraken te benadrukken.
DA’91 heeft de uitspraken van de minister getoetst aan de feitelijkheden in de brief van IsDB ( Ref.no. cls/AELA/lHs/645) onder andere, …”dat in het licht van het voorgaande, wil ik uw excellentie meedelen dat de IsDB is begonnen aan het beëindigingsproces van het project”.
(2SUR0014/15) en een betaalschema is vastgesteld voor terugbetaling van IsDB uitgegeven gelden t.b.v. het project , en komt tot de conclusie dat de minister Elias heeft “ gelogen alsof het gedrukt staat”.
Het is heel kwalijk dat een minister van een ministerie waarin de samenleving 100% vertrouwen in moet hebben, een dergelijk gedrag vertoont, voert DA'91 aan. Terwijl hij als hoogste politieke vertegenwoordiger op Volksgezondheid nog vele pittige debatten moet voeren en harde noten te kraken heeft met de verschillende stakeholders in de sector - niet in de laatste plaats met DNA- is zijn betrouwbaarheid nu reeds nihil.

DA’91 gaat op basis van bovenstaande er van uit dat minister Antoine Elias van het ministerie van Volksgezondheid, de eer aan zichzelf houdt en bedankt. Op DNA leden doet de politieke partij een ernstig beroep bij nalaten van de minister om zijn ontslag in te dienen bij de president, bij motie de president op te roepen deze minister oneervol te ontslaan.