'Werk Kenneth Mac Donald is groots geweest'
15 May 2018, 16:39
foto


De bekende zwemcoach Kenneth Mac Donald is dinsdag overleden. “Dat Anthony Nesty goud heeft gehaald op de Olympische Spelen is sowieso een hoogtepunt, maar wat deze man heeft gedaan, a ala dey wroko dat hij deed voor het zwemgebeuren, is moeilijk te evenaren. Het was machtig, het is onbetaalbaar,” zegt Maikel Klein, voorzitter van de Surinaamse Zwembond in gesprek met Starnieuws.

Mac Donald is geruime tijd ziek geweest. Hoewel verwacht, komt zijn heengaan als een zware slag aan, geven Klein en Ramon Tjon-A-Fat, voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité aan. “Hij is ook directeur van de Algemene Middelbare School geweest maar zijn naam is haast altijd geassocieerd geworden met het zwemgebeuren,” haalt Tjon-A-Fat aan. “Hij is altijd de topbegeleider geweest, lokaal en internationaal. Hij is de coach geweest van meerdere Surinaamse zwem-Olympians. Hij heeft sowieso zijn stempel gedrukt op het Surinaams zwemgebeuren. Met Anthony Nesty is er geschiedenis geschreven. Hij en Nesty zijn altijd vrienden gebleven.”

Ook Klein haalt aan dat Mac Donald enorm veel heeft betekend voor de zwemsport. “Een vriend van de sport, altijd een grote bijdrage geleverd, altijd heel veel ingezet. Hij deed meer dan zwemmers coachen, hij hielp ook jongeren vormen. Zijn werk is groots geweest. De kampioenschappen van Nesty kennen we allemaal, maar ze zijn hoogtepunten van zijn grootse werk. Daar staat men niet zo vaak bij stil. Dat is onbetaalbaar. Aan Suriname, in het bijzonder de familie en zwemliefhebbers, wens ik namens de zwembond heel veel sterkte toe.”

René Gompers

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May