2500 groenteplantjes voor vijf schooltuinen
14 May, 22:28
foto
Rouche Bink van Selenasplanten N.V. en Sharda Ganga van Projekta na de ondertekening van de overeenkomst voor de schenking van ruim 2500 plantjes. Vertegenwoordigers van de deelnemende scholen kijken toe (Foto's: Projekta)


Vijf scholen uit Marowijne, Brokopondo en Para die meedoen aan het project 'Schooltuinen voor onderwijs, milieubewustzijn en life skills' hebben elk 500 groenteplantjes gekregen. Het bedrijf Selenasplanten N.V. heeft via projectdrager Projekta, groenteplantjes geschonken aan de scholen.

Vertegenwoordigers van de deelnemende scholen waren zaterdag bijeen voor de start van een reeks capacity building trainingen. Projekta vindt het belangrijk dat de schooltuinen duurzaam worden beheerd. Hierdoor bestaat er een grotere kans van slagen en blijven de tuinen langer bestaan. Dit project wordt gefinancierd door de Alcoa Foundation en duurt van 1 januari tot en met 31 december 2018.

Een deel van de deelnemende scholen heeft al een tuin, maar wil deze opknappen of uitbreiden. Gedurende het project wordt een initiële schenking van 500 plantjes per school gedaan door Selenasplanten N.V. van Willem Bink. De scholen geven aan wanneer de tuinen gereed zijn voor de aanplant om de schenking in ontvangst te nemen. Elke school bepaalt zelf hoe de tuin eruit zal zien. Zij zullen verder op eigen initiatief met de donor onderhandelen over eventuele schenkingen, meldt Projekta.

De schooltuinen zijn niet slechts voor de scholen, maar dienen als middel voor ontwikkelingsmogelijkheden. Behalve leerkrachten, kunnen ook ondernemers en geïnteresseerde ouders deelnemen aan specifieke trainingen. Een daarvan is ecologisch tuinieren. Het hoofddoel van het project is om schoolprestaties te verbeteren. Dit wordt gedaan door onder andere een andere manier van lesgeven. Stichting Projekten Christelijk Onderwijs Suriname is aangetrokken om lesmateriaal te ontwikkelen voor vier vakgebieden op de scholen. Het gaat om Rekenen, Taal, Kunst & Cultuur en Oriëntatie van jezelf op de wereld in de leerjaren zes en zeven. Leerlingen van de deelnemende scholen worden ook life-skills, waaronder samenwerking en communicatie, aangeleerd door middel van de tuinen.