Opec: Olieoverschot bijna weg
14 May, 16:46
foto
Het hoofdkantoor van Opec in Wenen, Oostenrijk. (Foto: Reuters)


Het wereldwijde olieoverschot is vrijwel weggewerkt, wijzen cijfers van de Opec uit. Deels komt het succes om het overschot op de wereldwijde oliemarkt te bedwingen door een bezuinigingsovereenkomst van de Opec die sinds januari 2017 van kracht is. Anderzijds komt het door de snel stijgende wereldwijde vraag naar olie.

De deal tussen de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (Opec) en niet-Opec-producenten onder leiding van Rusland om voorraden te verminderen en een wereldwijde overschot weg te werken, heeft de olieprijzen een stimulans gegeven. De olieprijs is US$ 78 per vat, het hoogste niveau sinds 2014.

In een rapport van afgelopen maandag liet de Opec weten dat de olievoorraden in ontwikkelde landen in maart tot 9 miljoen vaten boven het vijfjaarlijkse gemiddelde zijn gedaald. Dat is minder dan 340 miljoen vaten boven het gemiddelde in januari 2017.

"De oliemarkt werd in april ondersteund door hernieuwde geopolitieke problemen, aanscherping van productvoorraden en een robuuste wereldwijde vraag", schrijft de Opec in het rapport. "Sterke conformiteit door de Opec en deelnemende niet-Opec-landen in termen van productie-aanpassingen via de Declaration of Cooperation blijven de oliemarkt ook ondersteunen."

Het doel van de productie terug te schroeven was om het overschot aan olievoorraden terug te brengen tot dat van het vijfjaarlijkse gemiddelde. Maar olieministers hebben gezegd dat andere statistieken ook moeten worden overwogen, zoals investeringen in de olie-industrie, wat suggereert dat ze geen haast hebben om de aanbodvolumes op te trekken.

Evenals de vrijwillige bezuinigingen van de Opec, hebben een keldering van de Venezolaanse olieproductie - door de economische crisis - en het vertrek van Washington uit een atoomakkoord met Opec-lid Iran, de olieprijzen ondersteund.

De Opec heeft al signalen gegeven dat zij gereed staat om in te komen als er een verstoring zou optreden in het aanbod door 'geopolitieke ontwikkelingen'. "De Opec staat, zoals altijd, klaar om de stabiliteit van de oliemarkt te ondersteunen, samen met niet-Opec-olieproducerende landen die deelnemen aan de Declaration of Cooperation."