WHO: 19 doden Ebola-uitbraak in Congo
14 May, 12:20
foto
Een gezondheidswerker wordt met chloor besproeid na een bezoek aan de isoleerafdeling in het Bikoro-ziekenhuis, dat een nieuw verdacht geval van Ebola ontving, in Bikoro, Democratische Republiek Congo. (Foto: Reuters)


De Democratische Republiek Congo is weer in de greep van een Ebola-uitbraak. Tussen 4 april en 13 mei zijn 39 vermoedelijke, waarschijnlijke of bevestigde gevallen van Ebola gerapporteerd. Onder deze gevallen zijn er 19 doden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De organisatie stelt dat 393 mensen die zijn geïdentificeerd als contacten van Ebola-patiënten worden gevolgd. Informatie over de uitbraak in de gezondheidszones Bikoro, Iboko en Wangata in de provincie Equateur zijn volgens de WHO nog steeds beperkt.

Op dit moment is de uitbraak niet van dien aard dat er een internationale gezondheidswaarschuwing nodig is. Een dergelijke situatie zou leiden tot de oprichting van een WHO-commissie voor noodgevallen. Functionarissen haasten zich om te voorkomen dat de virusspreiding uit de hand loopt, zoals het geval was in West-Afrika van 2014 tot 2016. In die periode eiste Ebola het leven van meer dan 11.300 mensen in Guinea, Sierra Leone en Liberia. De WHO was toen bekritiseerd voor haar trage respons en heeft nu direct ingegrepen. Zij stuurt 4.000 dosis van een experimentele Ebola-vaccin naar Congo.

Het land heeft al eerder met acht Ebola epidemieën te maken gehad. Maar door de afgelegen geografie en slechte transportverbindingen, hadden ze de neiging om te verstuiven in plaats van te verspreiden om een nationale crisis te worden.