Venezuela sluit raffinaderij op Curaçao
12 May 2018, 16:51
foto
De Isla raffinaderij in in Willemstad, Curaçao. (Foto: Reuters)


Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA bereidt zich voor om een Caribische raffinaderij te sluiten die bijna leeg is. Het besluit komt te midden van bedreigingen door ConocoPhillips om ladingen die PDVSA stuurt voor de bevoorrading van de faciliteit, te confisqueren.

Het Amerikaanse Conoco begon vorige week met gerechtelijke stappen in het Caribisch gebied om een arbitrageprijs van US$ 2 miljard van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) af te dwingen voor de nationalisatie van zijn projecten in Venezuela in 2007. De handelingen hebben de brandstofleveringen naar het Caraïbisch gebied verstoord, waarvan een groot deel afhankelijk is van PDVSA.

De Isla raffinaderij op Curaçao verwerkt dagelijks 350.000 vaten olie. Sinds vorige week heeft de raffinaderij echter geen nieuwe oliezendingen meer gehad van het Venezolaanse staatsoliebedrijf. De bestaande voorraden zullen in de komende dagen zijn uitgeput, schrijft persbureau Reuters, dat twee bronnen citeert. PDVSA heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

PDVSA zoekt naar wegen om juridische orders te omzeilen om tegoeden over te dragen. Het Venezolaanse bedrijf heeft de leiding van de brandstofproductie van de raffinaderij overgedragen aan de Curaçaose overheid, de eigenaar van de faciliteit. In een andere juridische stap om te voorkomen dat olie in beslag wordt genomen, heeft PDVSA de eigendom van ruwe olie overgedragen aan zijn Amerikaanse vestiging op Isla, Citgo Petroleum, voor de zuivering.

"De inbeslagname op Curaçao is donderdag afgedwongen, waardoor de bewaring van de voorraden werd overgedragen. De raffinaderij zal uiteindelijk stoppen met productie,” citeert Reuters zijn bron.

PDVSA heeft klanten verteld dat ze hun eigen schepen moeten sturen om olieladingen in de Venezolaanse wateren op te halen, in plaats van te wachten tot het wordt afgeleverd. Dat houdt de schepen van PDVSA uit het bereik van Conoco.

PDVSA, dat al moeite had om zijn olie te exporteren te midden van de dalende productie en een gebrek aan onderhoud, is op zoek naar een plaats in de Venezolaanse wateren om olie van kleine naar grotere tankers over te brengen, wat meestal wordt gedaan voor grote ladingen voor Aziatische bestemmingen. De oliepoorten van het land veranderen hoe langer hoe meer in een warboel van schepen die wachten om geladen te worden voor de export.

Conoco zei vrijdag dat het in contact was geweest met lokale functionarissen in het Caribisch gebied "om problemen aan te pakken die zouden kunnen ontstaan als gevolg van ingestelde acties." De Curaçaose brandstofdistributeur, Curoil, vertelde vrijdag aan Reuters dat het bedrijf zijn brandstofvoorraad heeft "gediversifieerd", dus voorziet het momenteel geen problemen. Eerder deze week zei de premier van het eiland, Eugene Rhuggenaath, dat Curaçao brandstof zou invoeren als de raffinaderij verlamd was.

In Bonaire, één van de andere eilanden die getroffen is door de acties van Conoco, is er voldoende brandstof om minstens twee weken lang elektriciteit te produceren, zei Caspar Itz, een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.
PDVSA heeft vorig jaar 400.000 vaten per dag – 24% van zijn totale export - verscheept naar zijn afdelingen die het bezit en verhuurt op Curaçao, Bonaire en St. Eustatius. De faciliteiten op Curaçao zijn cruciaal voor het laden van grote schepen op weg naar China en India, terwijl het grootste deel van de export van stookolie wordt verzonden vanuit Bonaire.

Voor mei was PDVSA van plan om 1,45 miljoen vaten - zo’n 47.000 vaten per dag - brandstof te verschepen naar Haïti, Cuba, El Salvador, Nicaragua, Belize en andere kleinere Caribische eilanden. Uit interne handelsdocumenten blijkt ook dat het bedrijf deze maand van plan was om meer dan 2,3 miljoen vaten ruwe olie en stookolie te leveren aan Citgo en de Russische Rosneft op Curaçao en Bonaire.

In de eerste officiële opmerkingen sinds de start van Conoco's acties, stelde Venezuela op donderdag dat het gereed was om het Amerikaanse oliebedrijf te betalen. Conoco zei dat hij uitkijkt naar de voorstellen van PDVSA, maar voegde eraan toe dat bij afwezigheid van enige overeenkomst of betaling, het zijn afgedwongen acties zou voortzetten.
Advertenties