AZP houdt succesvolle verloskunde beurs
05 May 2018, 08:27
foto
Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo wil de bewustwording rond zwangerschappen, bevalling en prenatale zorg vergroten. (Foto: Raoul Lith)


Een op de tien vrouwen die het afgelopen kwartaal bevallen is in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft geen prenatale zorg gehad. Uit cijfers blijkt dat één op de tien vrouwen zich zonder verzekering aanmeldt. In verband met de Internationale Dag van de Verloskundige op 5 mei, maar vooral om de bewustwording over het belang van prenatale zorg te vergroten, is in het AZP vrijdag een mini verloskunde beurs gehouden.

Gynaecoloog Geeta Bhikha-Kori legt uit "dat verloskunde aan het begin van nieuw leven staat en daar willen we altijd een goede start voor". Dit gaat altijd samen met zwangerschapscontroles. Bij de controles kan onderscheid gemaakt worden of het gaat om een laag of hoog risico zwangerschap. Als het een hoog risico zwangerschap is, moet de huisarts doorverwijzen naar de gynaecoloog. De verloskundige staat centraal bij de zwangerschap, die doet de controles, begeleid bij de bevalling en ook daarna.

Anneke Naarden, lid van de organisatiecommissie, legt uit dat het belangrijk is dat vrouwen tijdens hun zwangerschap lichamelijk en geestelijk in goede staat zijn, eigenlijk voordat ze zwanger worden. ”We willen de vrouwen duidelijk maken dat die prenatale controle belangrijk is”. Een bevalling gaat gepaard met bloedverlies. Een vrouw die een lage salie heeft, krijgt bij de bevalling hier meer last van. Daarom is prenatale begeleiding heel belangrijk.

Het is de bedoeling dat de beurs jaarlijks georganiseerd wordt. Op de beurs wordt informatie verstrekt over zwangerschapscontrole, borstvoeding maar ook hiv, Aids en rouwverwerking. Vrouwen konden gratis een echo maken en waren er verzorgingsartikelen en kleding voor de baby aanwezig.

Jade en Dino verwachten hun eerste kind. “Ik moet eerlijk zeggen hoor op de beurs vind je heel veel informatie. Ook van familie en vrienden krijg je tips. Maar de mensen die hier informatie hebben gegeven, vinden we heel goed. Het belang van borstvoeding en de verschillende technieken is om je voor te bereiden,” zegt de toekomstige vader.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March