Documentaire Anton de Kom via You Tube beschikbaar
04 May 2018, 13:03
foto


Filmmaker Ida Does heeft ter gelegenheid van de dodenherdenking in Nederland, haar prijswinnende film Peace, memories of Anton de Kom op YouTube beschikbaar gesteld voor het publiek. In de film blikken de kinderen van De Kom, Ad, Judith en Cees terug op hun jeugd. Hierin speelt de strijd en de dood van hun vader Anton de Kom (1898-1945)een centrale rol.

In een verklaring zegt de regisseur: ‘Het op 4 mei stilstaan bij de mensen die zijn omgekomen in de strijd tegen het nazisme is voor ons allen van belang. Anton de Kom was een uitzonderlijke historische persoon. Zijn leven en strijd blijven een bron van inspiratie en reflectie. Zijn internationale instelling bracht hem ertoe om, ook na het onrecht dat hem door de witte koloniale overheid was aangedaan, zij aan zij te strijden met zijn witte en Indonesische kameraden. Zijn vrijheidsdrang kostte hem uiteindelijk zijn eigen vrijheid en zijn leven.’

De Kom, die in 1945 overleed in Sandbostel, een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme, publiceerde in 1934 zijn befaamde boek ‘Wij slaven van Suriname’ en was in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog actief bij het verzet in Den Haag, o.a. door deelname aan het illegaal verzetsblad De Vonk.

Ida Does: “Het is belangrijk en nodig dat onze verhalen, verhalen uit de voormalige koloniën een rechtmatige plek krijgen bij de dodenherdenking.
Deze verhalen verrijken ons zicht op de geschiedenis en verruimen onze kijk op
heldendom, anti-fascistische strijd en strijd tegen kolonialisme en dictatuur.’
‘‘Opdat wij niet vergeten’ betekent ook: de verantwoordelijkheid om de mensenrechten en de democratie te verdedigen.’
Advertenties