Guyana: Broer doodgeschoten Manohar aangehouden
04 May 2018, 09:46
foto
Nakool 'Fyah' Manohar
(Foto's: Kaieteur News)


De Guyanese B’Division Police heeft Nakool “Fyah” Manohar aangehouden in verband met het bloedbad dat vorige week vrijdag heeft plaatsgehad in Surinaamse wateren. Vier vissersboten met 20 bemanningsleden werden overvallen, mishandeld en de dood ingejaagd door piraten. Vijf van de slachtoffers hebben de overval overleefd. Intussen zijn drie lichamen geborgen. Naar de andere vermisten wordt gezocht.

Manohar’s broer, Somnauth Manohar, is op 30 maart dit jaar gedood voor zijn huis in Munder tijdens een drive-by shooting. Een werknemer van Manohar raakte ook gewond bij de aanval in Suriname. Kaieteur News bericht dat het vermoeden bestaat dat de recente aanval op zee een vergelding was voor de dood van Somnauth Manohar. Hij zou betrokken zijn geweest bij piraterij op zee.

In het huis van "Fyah" vertelde zijn vrouw dat wanneer er een piraterijaanval plaatsvond in de wateren haar man vaak wordt gearresteerd, ondervraagd en vervolgens weer wordt vrijgelaten. "Telkens als er wordt gekaapt, komen ze hem ophalen en houden hem voor 72 uur. Dan moeten we een advocaat nemen en ze beschuldigen hem nooit,” legde ze uit.

De vrouw zei dat op de dag van de aanval op zee, haar man thuis was, terwijl hij duidelijk maakte dat hij niet op zee wilde gaan "maar dat zijn boten toch op zee varen". Ze legde verder uit dat haar zwager, die was neergeschoten, nooit echt sprak met haar man. Volgens haar had de politie hen kort na de dodelijke aanval op de vissers, laten weten dat iemand hen had gebeld en bewijsmateriaal had verstrekt om te tonen dat haar man "op wraak uit was". Ze zei ook dat haar man geen vuurwapenvergunning heeft, maar er een heeft aangevraagd. Ze voegde er ook aan toe dat ze sindsdien gebruik maken van de diensten van advocaat Bernard DaSilva.

In een eerste reactie op de piratenaanval een week geleden, heeft de Guyanese president, David Granger, het gebeuren als bloedbad genoemd. De meeste slachtoffers zijn Guyanezen. "Het is een groot bloedbad, een grote tragedie", zei Granger donderdag.

Granger vertelde verslaggevers donderdag dat Guyana "zeer succesvol" was geweest in het terugdringen van piraterij in de regio, maar dat de laatste dodelijke aanvallen "een grote tegenvaller" zijn geweest. "We betuigen sympathie aan de families van de nabestaanden," voegde hij eraan toe.

De zoekacties gaan door. Surinaamse en Guyanese autoriteiten werken samen, zei Granger. De families van de slachtoffers kregen te horen dat de overheid ze zou steunen.

Intussen is bekend dat bij de aanval van woensdagnacht op een vissersboot nabij de kust van Matapica, Hardeo Beechan, is omgebracht door de kapers. Hij was de kapitein van het vaartuig. Over zijn bemanningsleden is nog niets bekend. Een zoektocht heeft volgens Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, helaas niets opgeleverd. “Geen boot, geen overlevenden, geen kapers, niets hebben we gevonden.”
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April