Nederlandse specialisten blijven zich inzetten voor MMC
27 Apr 2018, 03:58
foto
Minister Antoine Elias met chirurg Chander Mahabier. (Foto: Perdiep Jethoe)


In het propvolle restaurant Rani Kitchen in Den Haag is woensdagavond de meet and greet Mungra Medisch Centrum (MMC) gehouden. Medische specialisten, arts-assistenten, toeleveranciers en anderen die een bijdrage hebben geleverd aan het MMC, zijn van de partij. Eregast is minister van Volksgezondheid, Antoine Elias. Dat Elias een goede beurt heeft gemaakt als directeur van het MMC bij de Nederlandse specialisten, blijkt duidelijk uit de diverse toespraken.

De coördinatoren van de diverse specialisaties hebben hun ervaring gedeeld met de aanwezigen. Zij geven aan hoe zij gewerkt hebben in het MMC en hoe zij met passen en meten patiënten geholpen hebben. Deze specialisten verzamelen geld en materiaal die het MMC kan gebruiken om zo patiënten van dienst te kunnen zijn. Zo is het Rotary Sponsorproject Suriname samen met Rotaryclubs uit Gorinchem bezig een bestendige kinderopvang voor verpleegkundigen van het MMC in Nickerie te realiseren. De continuïteit van de zorg is afhankelijk van vrouwen die ook een gezinsleven hebben. Het ligt in de bedoeling om een 24/7 kinderopvang op te zetten en een plaats voor aanvullende scholing van de jeugdigen. Met de uitgave van een boek en tentoonstelling over Suriname Zorg voor Zorg, wordt getracht om het geld dat hiervoor nodig zal zijn, te verwerven.

Chirurg Chander Mahabier zegt aan Starnieuws dat er meerdere projecten lopen. Aan Stichting Win in Nickerie heeft hij zes rolstoelen, acht rollators, tien pakken maandverband, twee wandelstokken, en drie decubitus matrassen, geschonken. Voor het project ‘Ondersteuning schoolkinderen regio Tapoeripa’ heeft de groep SRD 30.000 verzameld. “De bedoeling is om geld in te zamelen voor het aanschaffen van schoolmateriaal voor kinderen van de lagere school. "Met het gedoneerde bedrag worden de schoolspullen in Nickerie ingekocht en namens ons geschonken aan de schoolkinderen van Tapoeripa. Op mijn verzoek heeft Elias toegezegd het gehele proces te zullen ‘bewaken’ en de stand van zaken te zullen rapporteren aan de donateurs. De donateurs zijn specialisten die in het MMC gewerkt hebben”, deelt Mahabier mee.

Elias spreekt zijn gehoor luchtig toe. Hij geeft een terugblik van zijn carrière als MMC-directeur. Vol flair vertelt hij hoe hij voor zijn winkel in Nickerie zat toen parlementariër Rachied Doekhie voorbijreed en hem toeschreeuwde dat hij “de volgende week directeur van het ziekenhuis wordt.” En dat werd hij inderdaad. Sommigen hadden een uitgesproken mening hierover. Ze gaven aan dat een lingerie verkoper het ziekenhuis niet zou kunnen managen. Maar, hij bewees het tegendeel. Toen hij in afgelopen maart bij de officiële opening van het Medisch Centrum Tapoeripa aanwezig was, zei president: “Jij wordt de nieuwe minister van Volksgezondheid.” Ook dit gebeurde.

Aan Starnieuws zegt de bewindsman dat hij nog even zijn MMC-petje op heeft. “Aan alle bezoeken die ik breng, zeg ik meteen dat ik een praktijk mannetje ben. We gaan samen inkopen doen voor de diverse ziekenhuizen om goedkopere prijzen te kunnen afdingen. Ik probeer stabilisatie te brengen in de gezondheidssector en ik hoop dat het mij zoveel mogelijk zal lukken”, stelt Elias. Het werkbezoek naar Siemens heeft hij gecombineerd met de meet and greet. Twee uitblinkers van het MMC zal Elias meenemen naar het ministerie van Volksgezondheid.
Op de vraag of Elias na de twee jaren, indien de regering weer aan de macht zal komen, teruggaat naar het MMC, antwoordt hij diplomatisch: “Zo de Here dat wil, zo de politiek dat wil.”

Wanita Ramnath
Advertenties