Macron denkt dat hij misschien heeft gefaald bij Trump
26 Apr 2018, 09:29
foto
De Franse president Emmanuel Macron denkt dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump het nucleair akkoord met Iran zal opgeven. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij er misschien niet in is geslaagd om Donald Trump te overtuigen een internationale nucleaire deal met Iran te behouden. "Ik vind ... dat hij deze deal alleen om binnenlandse redenen zal loslaten”, zei Macron aan het einde van een driedaags staatsbezoek aan de Verenigde Staten (VS

Trump heeft tot 12 mei de tijd om te beslissen over de overeenkomst, die bedoeld was om te voorkomen dat Iran kernwapens zou produceren. Hij was een sterke criticus van het akkoord van 2015. Hij noemde het "krankzinnig".

Volgens het akkoord, dat werd bereikt onder de voorganger van Trump, Barack Obama, stemde Iran ermee in zijn nucleaire programma in de mottenballen te leggen in ruil voor een versoepeling van de economische sancties.

Macron had het tot een topprioriteit van zijn bezoek gemaakt om de Amerikaanse president op andere gedachten te brengen over Iran. Hij gaf uiteindelijk toe dat er een “groot risico' was dat Trump de overeenkomst zou torpederen.

De Franse leider was het met Trump eens dat elk akkoord een bredere overeenkomst over de invloed van Iran in het Midden-Oosten zou moeten omvatten en de nucleaire activiteiten van het land op langere termijn zou moeten bestrijken, evenals zijn programma voor ballistische raketten. Hij zei dat hij met Trump zou samenwerken om een "nieuw kader" in het Midden-Oosten - en vooral in Syrië - te bouwen.

Zijn opmerkingen tegenover journalisten kwamen aan het einde van een staatsbezoek waarin de twee leiders discussieerden over verschillen in mondiale handel en het milieu, inclusief de mogelijkheid dat de VS opnieuw lid wordt van het klimaatakkoord in Parijs.

Macron gebruikte woensdag zijn toespraak tot de gezamenlijke huizen van het Amerikaans Congres om nationalisme en isolationisme aan de kaak te stellen, in wat werd gezien als een nauwelijks verhulde aanval op de America First-agenda van Trump.

De Amerikaanse president waarschuwde dinsdag voor "grote problemen" als Iran zijn nucleaire programma zou hervatten. Hij stelde dat er een "grotere" deal mogelijk was, maar dat deze op "solide" fundamenten moet worden gebouwd. De huidige deal was "krankzinnig," zei hij. "Ze hadden een deal moeten sluiten die Jemen omvatte, die betrekking had op Syrië, die andere delen van het Midden-Oosten omvatte."

Trump klaagt al lang dat het akkoord - getekend door de VS, Iran, Rusland, China, Frankrijk, het VK en Duitsland - niets doet om de steun van Iran aan militante groepen in de regio, zoals de Libanese sjiitische moslimgroep Hezbollah, tot staan te brengen.
Hij eist ook van de ondertekenaars van het pact overeenstemming bereiken over permanente beperkingen op de verrijking van uranium, een belangrijk onderdeel van elk nucleair programma. Onder de huidige overeenkomst zullen deze beperkingen in 2025 aflopen.

In januari tekende Trump een verklaring waarin hij de Amerikaanse sancties tegen Iran opschortte gedurende 120 dagen, waarbij hij zei dat dit de laatste keer was dat hij de sanctieverliezen zou verlengen. De volgende vrijstelling moet op 12 mei worden ondertekend.

In navolging van de bezorgdheid van Trump over de invloed van Iran in de regio, beschreef Gen Joseph Votel, hoofd van het Centrale Commando van het Amerikaanse leger, donderdag het land als de grootste bedreiging voor de veiligheid op de lange termijn in het Midden-Oosten. "Iran zijn zeer agressieve benadering van de regio bij het proberen om hun revolutionaire retoriek en regimefocus hier te verspreiden, vind ik heel erg overduidelijk", vertelde hij de BBC.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft gezegd dat de Amerikaanse en Franse leiders geen "recht" hebben om opnieuw te onderhandelen over een overeenkomst met zeven partijen. Iran zou "belangrijke stappen ondernemen met betrekking tot onze nucleaire technologie", zei hij woensdag, maar voegde eraan toe dat de maatregelen "vreedzaam" zouden zijn.
Advertenties