Voortrekkersrol Biza bij uitvoering Wet Algemeen Pensioenfonds
25 Apr 2018, 00:54
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken spreekt de commissieleden toe.


Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Wet Algemeen Pensioenfonds (WAP) een trekkersrol. Om deze rol gestructureerd en weloverwogen te kunnen vervullen, heeft minister Mike Noersalim de Gemengde Interdepartementale Commissie ingesteld voor de duur van zes maanden. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Arbeid, Financiën en de Centrale Bank van Suriname.

De bewindsman zegt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de verantwoordelijkheid draagt voor twee van de drie sociale wetten die de regering heeft ingevoerd. Het gaat om de Wet Nationale Basiszorg en de Wet Algemeen Pensioenfonds. “De regering heeft gemeend om niet alleen de implementatie van deze wetten te optimaliseren, maar ook waar nodig aanvullingen te laten plegen waar de wetten niet volledig zijn”, zei Noersalim.

Het dienen van advies bij het nemen van besluiten en het uitvoeren van diverse activiteiten met het doel de onderraad en de minister van Binnenlandse Zaken van goede operationele informatie en data te voorzien, behoren onder andere tot de taken van deze commissie. De commissie is in het kader van een effectieve en doelmatige uitvoering van de werkzaamheden bevoegd rechtstreeks informatie te vragen bij de organen genoemd in de WAP en overige diensten, die ressorterende onder de overheid.

Jeffrey Joemmanbaks, die als één van de adviseurs aan de commissie is toegevoegd, is van mening dat de wetgevingsjurist weet dat een wet nooit volledig is. “Wij zijn altijd bezig met het uitbouwen en het verzamelen van nieuwe inzichten en nieuwe formuleringen. Een voordeel voor de commissie is dat voor de wet basiszorg er al premies zijn vastgesteld. Voor de pensioenwet moeten de uitvoeringsorganen van de wetten basiszorg en minimumuurloon hieraan eenduidigheid brengen”.

Nasier Eskak, beleidsadviseur bij Binnenlandse Zaken, is als voorzitter van de commissie aangesteld. De commissie bestaat verder uit de leden Yaisa Leerdam-Marte (Biza), Stuart Codrington (Biza), Ashna Ramdhin (Kabinet VP), Jan Tawjoeram (Financiën), Soenarijo Moestadja (Arbeid) en Frits Koningferander (Centrale Bank van Suriname).
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April