Nicaragua: Demonstranten eisen ontslag president Ortega
24 Apr 2018, 17:31
foto
Demonstranten zwaaien met vlaggen tijdens protesten tegen het politiegeweld en de regering van president Daniel Ortega. (Foto's: Reuters)


De onrust in Nicaragua houdt aan. Maandag zijn duizenden demonstranten de straat in de hoofdstad Managua opgegaan om het ontslag van president Daniel Ortega te eisen. De oproep volgt op een gewelddadig optreden van de politie tegen betogers waarbij minstens 10 doden zijn gevallen.

Demonstranten zwaaiden met blauwe en witte Nicaraguaanse vlaggen en scandeerden: 'President, ga weg!' Terwijl ze op verschillende punten rond de hoofdstad van Managua verzamelden. Maar de overheid hield de politie weg van de demonstraties na het geweld van de afgelopen dagen.

De protesten begonnen vorige week nadat de regering van president Ortega, een voormalige linkse guerrillaleider, een plan invoerde om het sociale zekerheidsstelsel van het Midden-Amerikaanse land te herzien. Het hardhandig politieoptreden tegen demonstranten en de beknotting van sommige media hebben geleid tot grotere kritiek op Ortega. In een poging de situatie op de straten te bekoelen, zei Ortega zondagavond dat hij het initiatief tot herstel van de sociale zekerheid had geschrapt. Critici beschuldigen Ortega ervan een familiedictatuur te bouwen.

De mars van maandag, geleid door universiteitsstudenten, was de grootste in zes dagen van protesten, volgens een getuige van Reuters. Demonstranten riepen op tot vrijlating van de betogers die in de afgelopen dagen in de gevangenis zijn gezet. Ook eisten ze een einde van de regering Ortega.

La Prensa, een conservatieve krant die een harde criticus was van zowel Ortega als het vorige regime dat hij omver heeft geworpen, bericht dat Ortega "de controle over de straten heeft verloren". "Daniel Ortega heeft niet langer de politieke capaciteit of morele autoriteit om te blijven regeren," schreef het.

De politie was in botsing gekomen met studenten die zich zondagavond hadden verschanst op het complex van de Polytechnic University of Nicaragua. Eén student stierf nadat hij was geschoten, terwijl vijf anderen werden behandeld voor verwondingen, vertelde Bassett Guido, een woordvoerster van het Rode Kruis, maandag aan Reuters.

Guido zei dat het Rode Kruis negen doden had geregistreerd sinds de protesten woensdag begonnen en 433 gewonden heeft verzorgd. Het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten (CENIDH) zei op maandag dat minstens 25 mensen zijn overleden. Marlin Sierra, de directeur van de CENIDH, zei dat 120 mensen waren gearresteerd.

Maandag heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, toestemming gegeven voor het vertrek van Amerikaanse overheidsfunctionarissen en voor het inperken van consulaire diensten in Nicaragua. Een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de ambassade in Managua veel van zijn operaties tot nader order zou afsluiten, maar dat het diensten aan Amerikaanse burgers en visumaanvragers zou blijven verlenen.

Nicaragua is één van de stabielere landen van Midden-Amerika geweest, waarbij vooral de onrust werd vermeden die werd veroorzaakt door bendegeweld of politieke beroering die het nabijgelegen Honduras, El Salvador en Guatemala heeft getroffen.
Advertenties