Olie piekt bij dreiging nieuwe sancties voor Iran
24 Apr 2018, 13:25
foto


De vrees voor nieuwe Amerikaanse sancties voor Iran heeft de olieprijs vandaag gestuwd tot US$ 75 per vat. Het is de hoogste prijs in bijna drie en een half jaar. Brent-ruwe olie is voor de zesde achtereenvolgende dag gestegen en is verhandeld voor US$ 75,27 voordat hij enigszins terugviel.

De Verenigde Staten (VS) beslist tegen 12 mei of hij een nucleaire deal met Iran wil beëindigen en opnieuw sancties zal opleggen. Een dergelijke stap op de derde grootste olieproducent in het Opec-kartel dreigt de wereldwijde bevoorrading verder aan te scherpen.

De olieprijzen zijn gestegen sinds de 14 naties in Opec, evenals andere producenten, waaronder Rusland, besloten om de productie vorig jaar te beperken. In november kwamen ze overeen deze bezuinigingen te verlengen tot het einde van 2018.

Tamas Varga van oliehandelaar PVM zei dat het vooruitzicht dat president Trump de VS zou terugtrekken uit het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 met de wereldmachten had ondertekend het belangrijkste element was in de recente heropleving van Brent. "Alle weddenschappen gaan op voor de VS om in het nucleair akkoord te blijven", zei hij.

De Amerikaanse president heeft gezegd dat, tenzij Europese bondgenoten vastleggen wat hij "verschrikkelijke tekortkomingen" in het akkoord tegen 12 mei heeft genoemd, hij de economische sancties van de VS op Iran opnieuw zal instellen.

De andere naties die de deal hebben getekend - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China - willen allemaal de overeenkomst behouden, die het nucleair programma van Iran heeft stopgezet in ruil voor de opheffing van de meeste internationale sancties. Herstel van Amerikaanse economische sancties tegen Iran zou een zware slag zijn voor het pact.

Stephen Innes van futures brokerage OANDA zei dat nieuwe sancties tegen Teheran de olieprijzen met maar liefst US$ 5 per vat kunnen opdrijven. De productieverminderingen van Opec hebben voorraden gereduceerd, maar die inperkingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door een sterke stijging van de Amerikaanse olieproductie.

Ondertussen heeft de vraag in Azië, de regio die de meeste olie verbruikt, een recordhoogte bereikt, wat heeft geleid tot de opening van nieuwe raffinaderijen in China en Vietnam. Brent steeg met 14 dollarcent tot US$ 74,90 nog net voor de middag, terwijl Amerikaanse ruwe olie 51 dollarcent steeg tot US$ 69,15 - de hoogste prijs sinds 28 november 2014.
Advertenties