India gaat niet mee met China’s Belt and Road project
24 Apr 2018, 09:18
foto
De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, schudt de hand met haar Chinese ambtgenoot, Wang Yi. (Foto: Reuters)


China is er niet in geslaagd om de steun van India te krijgen voor zijn ambitieuze Belt and Road infrastructuur-
project aan de vooravond van het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan Beijing. De ministers van Buitenlandse Zaken en functionarissen van de Shanghai Cooperation Organization zijn bijeen in het Diaoyutai State Guest House in Beijing voor de bespreking van een veiligheidsblok.


The Belt and Road is het historische plan van de Chinese president Xi Jinping om infrastructuur te bouwen om China te verbinden met de rest van Azië en daarbuiten. Het gaat om een gigantische bewerking van de oude Zijderoute. India heeft het initiatief niet ondertekend omdat delen van een belangrijk project, lopen door het door Pakistan bestuurde Kashmir dat India als zijn eigen territorium beschouwt. Het gaat om de economische corridor China-Pakistan ter waarde van US$ 57 miljard.

Of China India wel of niet kan winnen voor de Belt and Road zal waarschijnlijk een belangrijke graadmeter zijn voor het succes van de reis van de Indiase premier Modi naar China om Xi te ontmoeten voor een informele bijeenkomst op vrijdag en zaterdag. Maar de Indiase minister van Buitenlandse Zaken heeft haar steun niet uitgesproken voor Belt and Road in het communiqué dat werd vrijgegeven nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van de door China en Rusland geleide Shanghai Cooperation Organization elkaar hadden ontmoet in Beijing. India is vorig jaar, samen met Pakistan, lid geworden van de groep.

Alle andere ministers van Buitenlandse Zaken - uit Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Oezbekistan - "bevestigden opnieuw de steun voor het Chinese voorstel voor de Belt en Road", aldus de verklaring. In de verklaring werd verder geen uitleg gegeven.

Aan de andere kant was het communiqué een brede uitdrukking van eenheid door de ministers over kwesties variërend van hun steun voor de nucleaire deal met Iran tot de noodzaak om de verspreiding van extremisme tegen te gaan.

Modi komt naar China omdat inspanningen van toenadering voorzichtige vooruitgang boeken na een testjaar in de banden tussen de twee buren. Vorig jaar waren de spanningen tussen de Aziatische reuzen hoog opgelopen in een 73-daagse militaire botsing in een afgelegen, hooggelegen stuk van die grens. Op een gegeven moment gooiden soldaten van de twee kanten stenen en was er sprake van handgemeen. De confrontatie tussen de kernwapenmachten in de Himalaya benadrukte het Indiase alarm bij de groeiende veiligheids- en economische banden in Zuid-Azië.

Tijdens een dagelijkse nieuwsbriefing zei woordvoerder Lu Kang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat beide landen hadden afgesproken dat het houden van een meer ontspannen informele bijeenkomst een goed idee was. "Het kan een comfortabele sfeer bieden voor de leiders van de twee landen om volledige en diepe uitwisselingen te hebben over belangrijke kwesties van wederzijds belang," zei Lu.

China vindt dat tijdens de ontmoeting, in de centrale Chinese stad Wuhan, belangrijke nieuwe consensus zal worden bereikt en het de voortgaande gezonde ontwikkeling van banden zal bevorderen, voegde hij eraan toe. Modi zal in juni opnieuw naar China komen voor een top van de Shanghai Cooperation Organization.

China zal ook voorzichtig moeten zijn om te voorkomen dat het zijn nauwe bondgenoot Pakistan op stang jaagt. China verzekerde Pakistan op maandag dat de betrekkingen tussen de twee landen zo stevig waren als altijd en "nooit zullen roesten".
Advertenties