Drie maanden uitgetrokken voor landelijke vaccinatie
24 Apr 2018, 07:26
foto
Maureen Wijngaarde, directeur van Volksgezondheid, houdt een toespraak bij de start van de vaccinatieweek bij BOG. (Foto: Raoul Lith)


Drie maanden worden uitgetrokken voor de landelijke vaccinatie. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Medische Zending, de Regionale Gezondheidsdienst en het Mungra Medical Center doen mee met de vaccinatieweek die jaarlijks wordt gehouden door de gezondheidsorganisatie PAHO in de Amerika's.
Maureen Wijngaarde, directeur van Volksgezondheid, deelt bij het startsein bij BOG maandag mee dat vanaf april voor Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid maandelijks operationele gelden vrijgemaakt worden. “We rekenen erop dat wat er nodig is vanuit de begroting om die dekking omhoog te krijgen, het geld vrijkomt".


De vaccinatieweek biedt de gelegenheid om successen van het vaccinatieprogramma te vieren, vertelt Muriel Ravenberg, waarnemend directeur van het BOG. Deze instantie is mede belast met het vaccinactiegebeuren via het Nationaal Immunisatie Programma (NIP). Het NIP is onder andere verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van het nationaal vaccinatieprogramma, de supervisie van alle vaccinerende instanties en evaluatie van het programma.

Wijngaarde legt uit dat je vaccineert zodat de ziekte, indien je ermee in aanmerking komt, niet aanslaat. Hoe lager de dekkingsgraad, hoe minder de kinderen immuun zijn, hoe groter de kans dat de ziekte optreedt. Het is niet alleen vaccineren, maar ook op de uitkijk staan als de ziekte de kop opsteekt. Ze geeft aan dat er volop vaccins voorradig zijn en geen achterstallige betalingen zijn. Het vaccinatieprogramma is qua capaciteit versterkt. Het kind heeft recht om gevaccineerd te zijn.

Het thema van de vaccinatiecampagne is dit jaar Bescherm jezelf, laat je vaccineren. Sinds de start van de eerste vaccinatieweek in 2002 zijn meer dan 700 miljoen mensen gevaccineerd tegen verschillende ziekten. Tijdens de vaccinatieweek worden activiteiten uitgevoerd om de vaccinatie dekking te verhogen. De gewenste dekking bedraagt 95%.

Raoul Lith
Advertenties