Brokopondo wil vaccinatie opkrikken naar minimaal 90%
24 Apr 2018, 00:00
foto
Een baby wordt op de poli van de Medische Zending te Brownsweg gevaccineerd. (Foto: Leroy Troon)


Vijf baby’s van het district Brokopondo huilen tranen met tuiten. Zij hebben de eer om als eerste geprikt te worden op de poli van de Medische Zending (MZ) te Brownsweg. Hiermee is maandag de vaccinatieweek van de Amerika's, een initiatief van de gezondheidsorganisatie PAHO, ingeluid in het district. “Wij vragen meer hulp van organisaties, maar wij vragen ook alle hulp van de ouders om het lage percentage van 60% naar minimaal 90% op te krikken voor het district”, drukt Edward van Eer, directeur MZ, de aanwezigen op het hart.

Districtscommissaris (dc) Kenya Pansa wil alleen gelukkige families zien en roept eenieder op om de MZ beter te ondersteunen. Ze schenkt SRD 10.000 en drie vaten olie als ondersteuning voor het project. Vertegenwoordiger Prim Ritoe van PAHO geeft aan dat de slogan van de vaccinatieweek Strengthen Your Defense is, met het oog op het WK-voetbal dat in Rusland wordt gehouden. “We weten hoe defensie belangrijk is in voetbal, zo is defensie voor de mens ook belangrijk. Er zijn aanvallers zoals mazelen, kinkhoest, enz. Aan deze kant staan wij. En als zij aanvallen, moeten wij in defensie gaan. Als je defensie zwak is dan gaan die aanvallers een kind ziek maken met de kans op overlijden. Bepaalde ziekten die in Europa voorkomen die niet in Suriname zijn, kunnen overgebracht worden door een ziek persoon. Als 90% van de mensen gevaccineerd is, dan kan je ervan uitgaan dat a ‘siki no tek yu’. Dus moeten we het aantal gevaccineerden verhogen naar minimaal 90% en wij mikken op 95%."

Van Eer legt uit dat de vaccinatieweek van de Amerika’s is uitgeroepen door de PAHO. In deze week worden in Noord- & Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied inspanningen gepleegd om met vaccinatie de bescherming van kinderen te verhogen. Gebleken is dat slechts 60% van de kinderen in het binnenland gevaccineerd is. “Als we tien kinderen nemen zijn er zes gevaccineerd en vier niet. Die vier kinderen kunnen ziek worden en zelfs komen te overlijden. Maar dat hoeft niet," benadrukt de MZ-directeur. Door de vaccinatie zijn ze beschermd tegen de gevaarlijke ziekten.

MZ had in de afgelopen periode niet voldoende middelen om de afgelegen gebieden aan te doen, zoals voorheen wel het geval was. Dit heeft bijgedragen dat het percentage nu op slechts 60 is. Na deze ontdekking heeft de MZ alle betrokkenen gevraagd hun hulp op te voeren, fondsen te gaan zoeken om zo weer de afgelegen gebieden aan te doen. “Maar hulp alleen is niet alles, de ouders gaan de kinderen uiteindelijk moeten brengen om hun vaccinaties af te ronden”, benadrukt de MZ-directeur.

“Ik vind de slogan fantastisch. En het feit dat we hier in Brokopondo beginnen met het oog op het lage percentage, is de juiste plek”, concludeert de dc. “We moeten ons menselijk kapitaal - onze kinderen - goed beschermen. Zij zullen het district verder moeten opbouwen in de toekomst. Door ze te vaccineren bescherm je ook de toekomst van Brokopondo”. Dc Pansa doet ook een beroep op eenieder in het district om mee te werken met de MZ, het ministerie en de verschillende gezondheidsorganisaties, om zo het percentage omhoog te brengen.

Leroy Troon
Advertenties