Ike Antonius, directeur van Investsur
24 Apr 2018, 00:43
foto
Ike Antonius, directeur van het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname. (Foto: René Gompers)


Ike Antonius is benoemd als directeur van het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname (Investsur), terwijl de Raad van Toezicht voorgezeten wordt door Iris Sandel. Voortaan is alleen dit orgaan vanuit de overheid belast met promoten en faciliteren van investeringen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën installeerde maandag ook de commissie Algemeen Bureau Statistiek (ABS), waar Marlene Troenosetro leiding aan geeft.

Investsur is het orgaan dat investeerders zal aantrekken en faciliteren. De commissie ABS moet ervoor gaan zorgen dat statistische informatie over Suriname, in het bijzonder op financieel vlak, wordt verbeterd. Statistieken over bepaalde zaken zijn uitermate belangrijk, benadrukt Hoefdraad enkele keren. Hoewel het ABS bezig is zichzelf te versterken, zijn er nog een aantal zorgpunten, merkt de minister op. Hoefdraad stelt dat statistieken naar een hoger niveau moeten en de informatie en cijfers van bepaalde aangelegenheden actueel moeten zijn. De hoogte van het Bruto Binnenlands Product, de hoogte van het BBP per hoofd, achtergrondinformatie over het inflatiecijfer, de hoogte van de armoedegrens en snellere publicaties van cijfers, zijn enkele zaken die aan verbetering toe zijn, somt Hoefdraad op.

“We kunnen geen markt hebben zonder goede economische statistieken, geen sociaal programma zonder goede sociale statistieken. Ook de rest van de wereld kijkt naar ons. Soms als men internationale statistieken nagaat, merkt men op 'is dit het?' en als men in Suriname is, is er een totaal ander beeld.” Hoefdraad geeft aan dat de cijfers van ABS heel belangrijk zullen zijn bij het werk van Investsur, dat lokale en internationale investeerders gaat bedienen.

In 2001 is de Investeringswet en in 2002 de wet voor Investsur, afgekondigd. Er is tot vorig jaar weinig tot geen moeite gedaan om gestalte te geven aan het orgaan. “We zijn blij dat we eindelijk zover zijn, dat ik vandaag gemachtigd ben door de president om de leden van de Raad van Toezicht te benoemen voor de komende twee jaren.” De regering heeft gekozen voor Ike Antonius onder ander vanwege zijn internationale verdiensten en meertaligheid", deelt Hoefdraad mee.

“We are open for business,” merkt Hoefdraad op. “Met de installatie van Investsur zijn alle andere 'investments promotions’ tot stilstand gekomen. Investsur is nu het orgaan dat zich bezig gaat houden met het faciliteren van de investeerders.” Antonius merkt op dat het instituut voor grote uitdagingen staat. Andere landen beschikken al jarenlang over soortgelijke instituten die baanbrekend werk verrichten en enorme successen boeken. De competitie is zwaar en Suriname heeft veel in te halen. Maar het land heeft wel veel meer te bieden, stelt Antonius. “Suriname is zeer rijk aan natuurlijk kapitaal. Wij moeten ervoor zorgen dat dat omgezet wordt in menselijk en productiekapitaal.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April