Lof aan Chung Fa Foei Kon voor bijdrage ontwikkeling
23 Apr 2018, 20:27
foto
Chung Fa Foei Kon heeft zondag het negentig jarig bestaan bestaan gevierd. Artiesten treden op in kleurrijke kleding. (Foto's: René Gompers)


Zang, ook opera, spetterende dansoptredens, kleurrijke outfits, donaties en lekker eten. Chung Fa Foei Kon heeft zondag haar negentig jarig bestaan gevierd. Minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, heeft namens president Desi Bouterse de felicitaties overgebracht aan de tweede oudste Chinese vereniging. De regering is de Chinese gemeenschap zeer erkentelijk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het land en Chung Fa Foei Kon heeft reeds lang haar bestaansrecht bewezen, geeft Tsang aan.

Chung Fa Foei Kon is in 1928 opgericht om de sociaal-maatschappelijke en economische belangen van de Chinese gemeenschap te behartigen. Daar is de organisatie aardig in geslaagd, stelt voorzitter Li Xuexiong. De vereniging beschikt over een school, bejaardentehuis, weeshuis, een krant, een website en een dansschool. De relatie met China is al die jaren goed onderhouden, benadrukt Xuexiong. “Wij moeten het welzijn van de Chinese gemeenschap blijven bevorderen door actief te integreren in de gemeenschap en de samenwerking met China te versterken,” houdt Xuexiong de aanwezigen voor. Onder de genodigden bevonden zich ook de ministers Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en Stuart Getrouw van Justitie & Politie.

Tsang merkt op dat de Chinese gemeenschap ondertussen goed is geïntegreerd in de maatschappij. “De Chinezen in Suriname hebben hun stempel gedrukt, voornamelijk in de handel, maar we zien steeds meer investeringen op het gebied van agri business en andere industrieën,” haalt Tsang aan. “Ik hoop dat we op het gebied van toerisme veel kunnen bereiken samen.” Onderdeel van de ‘bigi yari’ viering is ook het doneren aan enkele tehuizen. Het Majella bejaardentehuis, kindertehuizen Abadoe Kondre en Mytyl hebben elk SRD 3000 ontvangen.

Theo Chang die namens de Nederlandse Chinese vereniging het woord voert, is onder de indruk van de politieke successen. “Mijn grote waardering voor de Chinese Surinaamse gemeenschap is dat ze met moeite, investering en stimulering, drie vertegenwoordigers met succes naar voren heeft geschoven: minister Tsang, Ensen Lam en Stephen Lee, de vertegenwoordigers bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Dit succes hebben de Nederlandse Chinezen niet kunnen bereiken. De afgelopen gemeenteraadsverkiezing was ook geen succes ondanks alle inzet, zoals mankracht en middelen van de Chinese gemeenschap daar.”

“De vereniging heeft mij ondersteund in alle opzichten en daarvoor mijn grote dank,” zegt Tsang. Hij, Lam en Lee hebben alle drie een binding met Chung Fa Foei Kon. Tsang kwam in zijn jeugd vaak hier basketballen en heeft er later, totdat hij de politiek instapte, sociaal werk verricht. “Waar vroeger de Chinezen voornamelijk in de handel zaten, zien we nu ook dat vele artsen, leerkrachten, ingenieurs, kunstenaars en zelfs politici zijn voortgekomen uit Surinamers van Chinese afkomst,” haalt Tsang aan. "De Chinese verenigingen spelen een belangrijke rol bij het integratieproces in Suriname. En de vereniging Chung Fa Foei Kon heeft haar bijdrage geleverd en heeft haar bestaansrecht reeds lang meer dan bewezen.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March