Nicaragua schrapt pensioenverlaging na dodelijke rellen
23 Apr 2018, 14:29
foto
De eerste protesten begonnen uren nadat de hervormingen woensdag waren goedgekeurd. (Foto's: AFP)


Daniel Ortega, de president van Nicaragua, heeft de hervormingen in de sociale zekerheid geschrapt. Het land was om de hervormingen vanaf woensdag in de greep van gewelddadige protesten.

Op de nationale televisie herhaalde Ortega oproepen voor de particuliere sector om deel te nemen aan besprekingen. Maar bedrijfsleiders zeggen dat ze alleen zullen onderhandelen wanneer de regering stopt met "repressie tegen de protesten". Minstens 25 mensen zijn gedood sinds gepensioneerden en studenten voor het eerst de straat op gingen. De meesten zijn omgekomen door geweervuur en rubberen kogels. De dodelijke slachtoffers zijn tussen 15 en 34 jaar.

Meer dan 100 mensen zijn gewond geraakt. Onder de doden zijn onder meer twee demonstranten en een politieman die vrijdag in Managua zijn vermoord, nadat de demonstraties gewelddadig werden. Demonstranten beschuldigen de oproerpolitie en troepen die in het hele land zijn ingezet, ervan verantwoordelijk te zijn voor het grootste deel van het geweld.

Dit is de grootste uitdaging voor Ortega sinds de voormalige rebellenleider van Sandinista in 2007 aan de macht kwam. "De vorige resolutie van 16 april 2018, die de resolutie was die deze hele situatie heeft veroorzaakt, wordt ingetrokken, geannuleerd, opzij gezet," zei hij. De kwestie van de hervormingen van de sociale zekerheid zal opnieuw ter discussie worden gesteld zodra de situatie in Nicaragua is genormaliseerd, voegde Ortega eraan toe.

De socialezekerheidswetgeving werd op woensdag goedgekeurd. Het verhoogde de pensioenpremies voor werknemers en werkgevers en verlaagde de algemene voordelen met 5%.

Na vier dagen van onrust, sprak Ortega op zaterdag de natie voor de eerste keer toe waarbij hij opriep om te onderhandelen. Hij zei dat hij bereid was de maatregel te herzien: "Als we tijdens de gesprekken een betere manier vinden om deze hervormingen uit te voeren, kan dit decreet worden gewijzigd of vervangen door een nieuwe." Hij stelde dat de maatregelen pas op 1 juli van kracht zouden worden, wat de regering en de particuliere sector de tijd gaf om te onderhandelen.

De machtige bedrijfsvereniging van Nicaragua, Cosep, heeft echter een verklaring uitgegeven waarin staat dat zij zich pas bij de regering wil aansluiten als het geweld van de politie stopt en de vrijheid van meningsuiting wordt hersteld. Nog geen 24 uur later richtte Ortega zich weer tot de Nicaraguaanse bevolking om aan te kondigen dat de pensioenwijzigingen waren geschrapt.

De Nicaraguaanse leider beschuldigde delen van de oppositie van het aanzetten tot geweld en samenzwering om zijn linkse regering ten val te brengen. Verschillende kanalen zijn uit de lucht gehaald omdat ze berichten over de protesten. En in een incident dat op grote schaal is veroordeeld, werd een journalist doodgeschoten tijdens een live-uitzending over anti-overheidsprotesten. Ángel Gahona rapporteerde over schade bij een bank in de Caribische kustplaats Bluefields toen een kogel hem raakte tijdens zijn Facebook Live-journaal. Uit videomateriaal blijkt dat hij op de grond valt en bloedt.
Advertenties