Paraguay: Regerende Colorado-partij wint verkiezingen
23 Apr, 06:23
foto
Presidentskandidaat van de Colorado Partij, Mario Abdo Benitez, schudt de handen met media-mensen thuis bij hem.(Foto's: Reuters)


De kandidaat van de heersende Colorado partij in Paraguay heeft de presidentsverkiezingen van zondag met gemak gewonnen. Met een deel van de stemmen geteld, stevent de partij af op een tweede regeertermijn van vijf jaar waarbij een pro-handelsbeleid de leidraad is.

Mario Abdo Benitez, een 46-jarige ex-senator, die campagne heeft gevoerd op een anti-corruptieplatform heeft volgens de voorlopige officiële uitslagen 47,3 procent van de stemmen vergaard. Abdo ondersteunt het huidige lage belastingbeleid gericht op het stimuleren van buitenlandse investeringen en landbouwproductie. Paraguay is 's werelds nummer 4 soja-exporteur en een belangrijke leverancier van rundvlees.

De belangrijkste rivaal van Abdo, Efrain Alegre, een advocaat van de centrumlinkse GANAR-coalitie Alegre, volgt met 42,2 procent. Abdo heeft de weg geëffend voor het regeren met een minderheid in het Congres door te pleiten voor dialoog met oppositiepartijen. Hij heeft beloofd de druk om de belastingen te verhogen, te bestrijden ondanks oproepen van de oppositie voor een heffing op de export van sojabonen.

De vertrekkende president Horacio Cartes heeft geprobeerd de grondwet te wijzigen om voor een tweede termijn te gaan, maar faalde. Hij heeft zondag wel een zetel in de Senaat gewonnen.

Abdo is de zoon van de overleden privé-secretaris van dictator Alfredo Stroessner, die 35 jaar lang Paraguay met een ijzeren hand regeerde. Abdo, die 16 was toen het Stroessner-regime eindigde, heeft vóór de verkiezingen gezworen om mensenrechten en democratische instellingen te respecteren als hij won.

"Ik ga een brede nationale dialoog leiden", zei Abdo tegen verslaggevers voordat hij zijn stem uitbracht. Later bezocht hij het graf van zijn vader, zoals hij deed op de dag van de eerste verkiezingen in december, toen hij de nominatie won van de Colorado partij.

Abdo's conservatieve beleid en familiegeschiedenis waren een zorg voor sommige kiezers die twijfels hebben over zijn inzet om de overheid schoon te vegen. "Dit is een land van corruptie en zolang we daar geen einde aan maken, zullen we niet verder komen. Mario Abdo is een zoon van de dictatuur en ik denk niet dat hij goed zal regeren," zei Edgar Gonzalez (45), op weg naar zijn stembureau op een middelbare school in de gegoede middenklasse wijk van Trinidad in Asuncion.

Paraguay is voor zijn inkomsten afhankelijk van granen. Het land heeft vorig jaar meer dan 10 miljoen ton soja geëxporteerd en probeert investeringen aan te trekken die nodig zijn om zijn doelstelling van 20 miljoen ton tegen 2028 te bereiken.
Enquêtes zeggen dat de partij van Abdo waarschijnlijk een deel van de 20 zetels die zij heeft in de 45-koppige Senaat van Paraguay heeft verloren. Vorig jaar debatteerde de Senaat over een wetsvoorstel om 10 procent belasting te heffen op de export van sojabonen.

"De druk om een exportbelasting te heffen wordt na de verkiezingen nog intensiever. De verwachting is dat de Frente Guasu, een belangrijke voorstander van het initiatief, zijn aanwezigheid in het Congres aanzienlijk zal vergroten," zegt Thomaz Favaro , een analist voor consultancy Control Risks.

Abdo moet mogelijk de exportbelasting steunen om andere delen van zijn investeringsvriendelijke agenda te vrijwaren. "De onzekerheid over het belastingniveau voor de landbouwsector zal dus waarschijnlijk op de korte tot middellange termijn aanhouden," zei Favaro.