Nicaragua: Tien doden in drie dagen van protesten
21 Apr, 16:29
foto
De protesten worden grotendeels aangevoerd door studenten. (Foto: Reuters)


In Nicaragua zijn tien mensen omgekomen bij botsingen tussen politie en tegenstanders van hervormingen van het pensioenstelsel. Al drie dagen zijn de straten van Managua het toneel van botsingen tussen oproerpolitie en betogers.

Vicepresident en echtgenote van president Daniel Ortega, Rosario Murillo, gaf de schuld aan "vampiers", maar zei dat de regering open stond voor dialoog. Het is de dodelijkste golf van onrust in Nicaragua sinds president Daniel Ortega in 2007 aan de macht kwam.

De protesten volgen op wetgeving die de pensioenpremies voor werknemers en werkgevers verhoogt en algemene voordelen verlaagt. Het geweld begon op woensdag, toen gepensioneerden de straat op gingen in de hoofdstad Managua. Ze werden de volgende dag vergezeld door duizenden studenten en werknemers.

Minstens 100 mensen zijn gewond geraakt. Onder de doden zijn twee demonstranten en een politieman die vrijdag in Managua zijn vermoord, nadat de demonstraties gewelddadig werden. De onrust ging tot vrijdagavond door in verschillende steden.

Vicepresident Murillo vergeleek de demonstranten met "vampiers die bloed eisen om hun politieke agenda te voeden". Maar ze voegde eraan toe dat "de dialoog open blijft" en "alle onderwerpen op tafel liggen".

Volgens de Sandinista-regering zijn openbare gebouwen in brand gestoken. Studenten van de Polytechnic University in Managua hebben hun campus versperd. Demonstranten hebben de oproerpolitie en aanhangers van de regering beschuldigd van het inleiden van het geweld. Onafhankelijke tv-stations zeggen dat ze uit de lucht zijn gehaald na het live uitzenden van de demonstraties.