Zimbabwe: Mugabe moet US$ 15 miljard verantwoorden
20 Apr, 18:20
foto
De voormalige president van Zimbabwe, Robert Mugabe, moet de verdwijning van US$ 15 miljard aan diamantinkomsten verantwoorden. (Foto: Reuters)


Het parlement van Zimbabwe heeft de voormalige leider Robert Mugabe bevolen om volgende maand de verdwijning van US$ 15 miljard aan diamantinkomsten van de Staat te komen verantwoorden. Het zal het eerste openbare optreden van Mugabe zijn sinds november vorig jaar. Het leger heeft hem toen na bijna vier decennia van de macht ontzet. Zijn opvolger is Emmerson Mnangagwa.

In zijn eerste tv-interview sinds hij werd afgezet, zei de 94-jarige Mugabe vorige maand dat Mnangagwa hem had verraden en het presidentschap illegaal had aangenomen. Mugabe zei in maart 2016 dat diamantbedrijven het land beroofden van rijkdommen. Onder die bedrijven waren joint ventures tussen Chinese bedrijven en het leger, politie en inlichtingendiensten van wie de operaties werden afgeschermd van publieke controle.

Hij zei dat Zimbabwe US$ 15 miljard aan inkomsten heeft verloren van de edelsteenvelden van Marange, meer dan 400 km ten oosten van de hoofdstad. Hij heeft die bedrijven vorig jaar verdreven en verving ze door een staatsdiamantenbedrijf.
Themba Mliswa, hoofd van de mijncommissie van het parlement, zei dat het panel voormalige leidinggevenden van de Marange mijnen, maar ook politie, leger en inlichtingendiensten had geïnterviewd en nu met Mugabe wilde praten. "De commissie besloot dat de voormalige president zou moeten verschijnen op 9 mei, zodat hij de verdwijning van de US$ 15 miljard kan verklaren," zei Mliswa.

"Dit is geen politieke vervolging. Na het verzamelen van alle bewijsmateriaal, was het de mening van de commissie dat we het voormalige staatshoofd en de regering horen.” Het staatsdiamantenbedrijf zou in maart en april 1,56 miljoen karaat diamanten veilen van Marange, de eerste keer sinds maart 2017 dat het dergelijke verkopen hield.

In 2006 begaven meer dan 20.000 illegale gravers zich op de velden van Marange, wat de regering ertoe bracht het leger in te zetten om het delven en smokkel te stoppen. Rechtengroepen zeggen dat veiligheidstroepen gruweldaden hebben gepleegd tijdens hun hardhandig optreden.

Diamanten waakhond Partnership Africa Canada zei dat in 2012 minstens US$ 2 miljard aan Marange-diamanten werd gestolen door mensen die banden hadden met de ZANU-PF-partij van Mugabe. De regering ontkende de beschuldiging.