Raad van toezicht Energieautoriteit na drie jaar feit
20 Apr 2018, 16:29
foto
V.l.n.r. Anand Kalpoe, Dino Oedit, minister Regilio Dodson, Marciano Bohr, Aroen Jadoenathmisier en Clyde Overman. (Foto: NH via NII)


De raad van toezicht Energie Autoriteit Suriname (EAS) is drie jaar na afkondiging van de wet EAS geïnstalleerd. De raad moet toezicht houden op het functioneren van de directie van de EAS en haar adviseren.

Ofschoon er een achterstand is in de transformatie van de gewijzigde energievoorzieningssector zoals opgenomen in de wet EAS, vindt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen de installatie van de raad als een “belangrijke mijlpaal.” De wet EAS is in 2015 aangenomen. Dodson zegt dat nog voor het einde van deze maand een directeur voor de EAS zal worden benoemd. “De kandidaat is er. Nu moeten slechts de puntjes op de i worden geplaatst voor de benoeming.”

In de raad zitten op grond van hun functie, de directeur van het ministerie van NH, Dave Abeleven, namens het ministerie van Financiën, Marciano Bohr en namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, Aroen Jadoenathmissier. De andere leden zijn Anand Kalpoe (Anton de Kom Universiteit van Suriname), Gerard Lau (bedrijfsleven), Clyde Overman (Consumentenkring) en Dino Oedit (Raad van Vakcentrales in Suriname). Abeleven is voorzitter van de raad op grond van zijn functie.

Minister Dodson verwacht van de raadsleden dat ze hun onafhankelijkheid te allen tijde waarborgen en zich laten assisteren door een externe accountant en subject experts bij de uitvoering van hun taken. Hij heeft hen erop gewezen dat ze een belangrijke factor zijn in het creëren van maatschappelijk draagvlak van de EAS door terugkoppeling met hun respectieve organisaties. Dodson ziet regelmatig overleg tussen hem en de raad tegemoet, meldt het ministerie van NH via het Nationaal Informatie Instituut. De raad is dinsdag geïnstalleerd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April