Nicaragua protesteert tegen hervormingen sociale zekerheid
20 Apr 2018, 10:21
foto
Studenten van de universiteit Agraria nemen deel aan de protesten tegen hervormingen van de sociale zekerheid in Managua, Nicaragua.(Foto's: Reuters)


Niet alleen in Argentinië is het onrustig. Ook in Nicaragua gaan duizenden al dagenlang de straat op om te protesteren over controversiële veranderingen in het sociaal zekerheidsstelsel. De hervormingen zullen de betalingen voor werknemers en werkgevers verhogen en toekomstige pensioenen verminderen.

Studenten in de hoofdstad Managua namen de National University of Engineering over, terwijl ze stenen en Molotovcocktails slingerden naar de oproerpolitie die hen bestookte met traangas en rubberen kogels. De protesten namen in intensiteit toe toen gepensioneerden werden vergezeld door zakenmensen en universitaire studenten in verschillende steden.

Vicepresident en echtgenote van president Daniel Ortega van Nicaragua, Rosario Murillo, rechtvaardigde de reactie van de politie als legitieme verdediging tegen 'kleine groepjes'. In Masaya, een bolwerk van de linkse Sandinista-beweging van Ortega, werden honderden demonstranten met stokken aangevallen door aanhangers van de overheid, waardoor een aantal gewonden vielen.

Het signaal van het lokale televisiestation "100% Noticias", dat de protesten live uitzond, werd abrupt verbroken. Het televisiestation ging naar Twitter om het besluit "willekeurig en illegaal" te noemen.

Met de wijzigingen die eerder deze week in de wet zijn opgenomen, moeten werknemers 7 procent van hun salaris bijdragen aan de sociale zekerheid, tegen een huidige 6,25 procent. Werkgevers moeten 22,5 procent van de salarissen bijdragen in plaats van de huidige 19 procent. Gepensioneerden hebben ook 5 procent van hun pensioen moeten inleveren voor medische kosten. De veranderingen in het pensioenstelsel zijn bedoeld om het socialezekerheidsstelsel van Nicaragua te versterken.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April