Argentinië: Straatprotesten tegen verhoging nutsvoorzieningen
20 Apr 2018, 04:30
foto
Een vrouw loopt met een kaars in een protest tegen verhogingen van nutsvoorzieningen in Argentinië. (Foto's: Reuters)


Duizenden Argentijnen zijn gisteravond, donderdag, de straat op gegaan om te protesteren tegen een scherpe stijging van de gas- en elektriciteitstarieven die de regering heeft doorgevoerd. De verhogingen zijn een gevolg van het beleid van president Mauricio Macri die subsidies bleef afbouwen die onder zijn voorganger de pan waren uitgerezen.

Sinds zijn aantreden in december 2015 heeft Macri de subsidies geleidelijk afgebouwd om het begrotingstekort te verminderen. Maar dat heeft de inflatie aangewakkerd, waardoor de stijgingen van de consumentenprijzen moeilijker te beheersen waren dan aanvankelijk verwacht.

Zowel oppositie wetgevers en bondgenoten stelden deze week dat kleine bedrijven en residentiële gebruikers niet in staat zouden zijn gelijke tred te houden met de stijgende prijzen van nutsvoorzieningen. Demonstranten die kaarsen vasthielden - een blijk van solidariteit met diegenen die het zich niet langer kunnen veroorloven om hun huizen met elektriciteit te verlichten - benaderden in het donker het congres van het land in Buenos Aires, en riepen op tot terugdraaiing van de prijsverhogingen. "Basta met de tariefverhogingen!", staat op een banner van een demonstrant.

Aandelen in Argentijnse nutsbedrijven tuimelden eerder op donderdag, toen de politieke oppositie tegen bezuinigingen op subsidies voor gas- en elektriciteitsverbruik steeg, maar de verliezen van de aandelen bleven beperkt nadat een wetgever het prijsbeleid in de toekomst had verduidelijkt.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April