Cuba: Raúl Castro draagt macht over
19 Apr, 11:50
foto
Miguel Díaz-Canel is ingezworen als de nieuwe president van Cuba. (Foto: AFP)


Miguel Díaz-Canel (57) is beëdigd als de nieuwe president van Cuba. Hij volgt Raúl Castro (86) op die in 2008 de zaak overnam van zijn zieke broer Fidel. Het is de eerste keer sinds de revolutie in 1959 dat er geen Castro aan het roer staat van de regering. Na zes decennia is het tijdperk van de Castro's voorbij.

Díaz-Canel is de afgelopen vijf jaar de eerste vicepresident geweest. Hoewel Díaz-Canel werd geboren na de revolutie, is hij een trouwe bondgenoot van Raúl Castro. Er wordt algemeen niet verwacht dat hij radicale veranderingen zal aanbrengen.

Leden van de Nationale Assemblee hebben voor Díaz-Canel gestemd. De 605 leden van het parlement zijn in maart gekozen zonder dat ze tegenkandidaten hadden. Van Castro wordt verwacht dat hij een aanzienlijke politieke invloed zal blijven uitoefenen in zijn rol als leider van de regerende communistische partij van Cuba.

De nieuwe president van Cuba, Miguel Díaz-Canel, betrad het parlement naast de vertrekkende president, Raúl Castro. Het moment bevestigde het beeld van politieke continuïteit dat de Cubaanse regering graag wilde benadrukken: een geordende overdracht van macht van de ene generatie aan de volgende.

Er was een kleine verrassing bij de stemming. Eén van de leden stemde tegen de benoeming van Díaz-Canel tot president. Hij werd uiteindelijk kozen met 99,83% van de stemmen. Toch had hij de enige echte stem die hij nodig had: die van Raúl Castro.

In zijn inaugurele rede zei Díaz-Canel dat zijn mandaat was "om de continuïteit van de Cubaanse revolutie op een belangrijk historisch moment te verzekeren". Hij zei dat het buitenlands beleid van Cuba "ongewijzigd" zal blijven en dat eventuele "noodzakelijke veranderingen" door het Cubaanse volk zouden worden beslist. Hij stelde ook dat er "geen plaats in Cuba was voor degenen die streven naar het herstel van het kapitalisme".