Getuigen gehoord in zaak VKV Holidays
19 Apr, 08:36
foto


Verdachte Vinesh Kanhai, eigenaar van VKV Holidays, wordt verweten dat hij tussen oktober 2016 tot september 2017 geld heeft genomen van verschillende personen, zonder de dienst te leveren. Het gaat in totaal om US$ 143.719 en 98.119,60 euro. De verdachte stond woensdag tegenover kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor in de beklaagdenbank. Op deze rechtszitting zijn drie getuigen gehoord.

De eerste getuige is een medewerker van SLM. De getuige verklaarde dat er geen samenwerking met het reisbureau van de verdachte was en kent de verdachte als een medewerker van Satyam Holidays. De SLM heeft een agentenbeleid waar er A, B en C-agentschappen toegekend worden. De A-agenten zijn de erkende reisbureaus onder supervisie van de IATA. Zij mogen reserveringen nemen en zelf tickets uitprinten. De B- en C-agenten mogen reserveringen nemen, maar kunnen geen tickets uitprinten. Ze moeten hiervoor bij de SLM wezen. Een ticket mag pas uitgeprint worden als deze volledig afbetaald is. De getuige vermoedt dat Kanhai de tickets op naam van Asha’s Travel uitprintte.

De tweede getuige is een ticketing-agent van de Caribbean Airlines. Zij verklaarde dat haar bedrijf slechts met A-agenten werkt, omdat zij niet bevoegd zijn om de andere vormen van agentschappen te accommoderen. Ze kent het reisbureau van de verdachte niet, maar heeft hem vaker als passagier gesproken. De verdachte werkte in een zogenaamd Galileo-systeem waar documenten geprint konden worden. De verdachte was onbevoegd om tickets uit te printen. Kanhai printte de documenten vanuit dit systeem uit en hield zijn klanten op deze manier voor de gek. Volgens haar betaalt hij maandelijks US$ 300 om gebruik te maken van het systeem.

De derde getuige is een vertegenwoordiger van Asha’s Travel. Hij was door advocaat John Moerahoe opgeroepen. De getuige verklaarde dat hij af en toe gelden ging ontvangen bij Kanhai die voor tickets bedoeld waren. Volgens Moerahoe heeft deze getuige meer dan dertig keren gelden ontvangen bij Kanhai. Op de volgende zitting zal de raadsman de originele stukken overhandigen aan de kantonrechter. Moerahoe merkte op dat er meer dan US$ 100.000 aan deze getuige is overhandigd om voor de eigenaar van Asha’s Travel te storten.

Moerahoe maakte meteen gebruik van deze gelegenheid en deed het verzoek om zijn cliënt voorlopig in vrijheid te willen stellen. Hij stelde dat Kanhai de gelden niet ten eigen bate heeft aangewend. Ook heeft hij bewijsstukken waaruit blijkt dat hij US$ 100.000 heeft gestort voor Asha’s Travel. Volgens de raadsman is het duidelijk dat Kanhai niet de persoon is die deze mensen heeft opgelicht. De kantonrechter wees het verzoek af en voerde aan dat Kanhai 311 personen heeft benadeeld. Tegen hem lopen er 90 aangiftes. Op 20 juni zal Moerahoe de bewijsstukken overhandigen aan het gerecht.