Luchtvaartdienst: Vluchten luchtruim Suriname veilig
18 Apr, 18:17
foto


De Luchtvaartdienst weerspreekt via het Nationaal Informatie Instituut dat de verkeersveiligheid in gevaar is. De luchtverkeersleiders, verenigd in de Satca, zeggen binnenkort niet meer in staat om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen. Volgens de bond, die alarm slaat, is er van alles mis bij de Luchtvaartdienst. De leiding zou niet optreden tegen herhaaldelijke rapportages.

De Luchtvaartdienst staat op het punt het AHMS-systeem te upgraden naar het gewenst niveau, deelt de leiding mee. Het systeem is sinds 17 april buiten werking. Nu is het back-up plan (contingency plan) van de Luchtvaartdienst in werking getreden en is dit ook gecommuniceerd met de overige buurlanden en luchtvarenden.

Het hebben van dergelijke plannen is een internationale vereiste. Deze dienen om de operatie normaal en zo veilig mogelijk, voortgang te laten vinden als de primaire systemen uitvallen. Dit is een normaal feitelijk gegeven binnen de burgerluchtvaart sector, zegt de Luchtvaartdienst.

Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst zegt samen met de Satca en de leiding van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie te werken om het personeel van de luchtverkeersleiding het zo aangenaam en prettig mogelijk te maken tijdens de shift. Deze acties variëren vanaf de werkruimte tot de salariëring van het personeel. De Satca beweert juist het tegendeel.