Grassalco presenteert plantvermeerderingslaboratorium
18 Apr, 10:22
foto
President-directeur van NV Grassalco, Sergio Akiemboto (2e links), onthult,het naambord van het plantvermeerderingslaboratorium. (Foto's: Corporate Image NV Grassalco)


NV Grassalco heeft het plantvermeerderings-
laboratorium te La Solitude in Commewijne in gebruik genomen. Het complex zal onder de naam InVitroPlants Grassalco’ opereren. Het staatsmijnbouwbedrijf zegt hiermee verder inhoud te geven aan zijn visie om de economie van het land te helpen diversificeren.


Korte toespraken, een rondleiding in het laboratoriumgebouw en in een van de twee green-houses, de onthulling van het naambord en het hijsen van de vlag van het lab markeerden de opening vrijdag met overwegend eigen personeel. Het is de bedoeling dat later dit jaar het complex, na de complete rehabilitatie en herinrichting, groots wordt geopend. In deze fase start het lab met vijftien werknemers.

Het plantmateriaal dat wordt ontwikkeld, is bestemd voor de binnenlandse, regionale en internationale markt. Om zoveel mogelijk profijt te halen uit dit project, zal ook worden samengewerkt met buitenlandse partners. In dat kader vertoeft momenteel een high profile delegatie van het Franse bedrijf Vitropic in Suriname voor oriëntatie. De vertegenwoordigers hebben twee dagen uitgetrokken om het laboratorium te inspecteren. Het is belangrijk dat deze voldoet aan internationale standaarden, meldt de afdeling Corporate Image van Grassalco.

Vitropic is een dochteronderneming van het Franse Cirad, een organisatie voor landbouwonderzoek in tropische gebieden. Ook met een Nederlands bedrijf is een partnerschap in de maak. Begin april heeft dit bedrijf, op verzoek, een proefzending Aloë Vera ontvangen van het InVitroPlants lab. De reacties zijn positief.

President-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, zegt dat ook ondersteuning zal worden gegeven aan de agrarische sector in het land. Hij is zichtbaar verheugd dat het lab, na een periode van intensieve voorbereiding, is opgestart en benadrukt dat er goed is nagedacht over dit project. “Dit is een zuivere vorm van diversificatie van de economie. We kunnen plantmateriaal ontwikkelen, ook voor de rehabilitatie van oude mijnbouwgebieden in Suriname en ondersteuning geven aan de voedselschuurgedachte, zoals aangegeven door de president”, beklemtoont Akiemboto.

Lid van het managementteam van het lab, Philippe Dury, wijst er op dat er grote behoefte is aan plantmateriaal in de wereld en dat Grassalco in de gelegenheid is een deel daarvan te produceren. Wereldwijd is er een jaarlijkse behoefte aan vijf miljard planten. Elk jaar groeit de vraag met 20 procent meent Grassalco.