Cuba: Wetgevers bijeen voor opvolger van Raúl Castro
18 Apr 2018, 12:57
foto
Fidel en Raúl Castro hebben Cuba geleid sinds de revolutie in 1959. (Foto's: AFP)


Leden van de Nationale Assemblee van Cuba komen vandaag bijeen voor een tweedaagse sessie in Havana, die het einde van het Castro-tijdperk zal markeren. Raúl Castro, die in 2006 het presidentschap van Cuba overnam van zijn zieke broer Fidel, zal tijdens de vergadering aftreden. Het betekent dat voor het eerst sinds de revolutie in 1959 geen Castro leiding aan het land zal geven.

De man die de fakkel overneemt, is de eerste vicepresident Miguel Díaz-Canel. De Nationale Assemblee, het wetgevende orgaan van Cuba, zal voltallig bijeenkomen om de 605 leden die vorige maand zijn gekozen, te beëdigen.

De voorzitter van de National Candidacy Committee zal vervolgens de namen van de voorgestelde kandidaten voor de 31 leden tellende Staatsraad voorlezen. Ook de namen van de voorzitter van de raad, de eerste vicepresident, zijn vijf vicevoorzitters en zijn secretaris worden bekendgemaakt.

Leden van de Nationale Assemblee zullen vervolgens hun stemmen in het geheim uitbrengen. De stemmen worden geteld door de National Candidacy Committee en de resultaten zullen naar verwachting op donderdag worden aangekondigd, meldt de staatskrant Granma.

De Staatsraad is waar de macht echt ligt in Cuba. De Nationale Assemblee vergadert slechts twee keer per jaar en het is de Staatsraad die het hele jaar door in zitting blijft en wetten uitvaardigt in de vorm van decreten. Sinds 1976, toen een nieuwe grondwet de functie van president van de republiek afschafte, was de president van de Staatsraad het staatshoofd en de regering van Cuba. Degene die de Nationale Assemblee in zijn tweedaagse zitting kiest, zal dus de nieuwe president van Cuba zijn. Het zal de eerste keer zijn dat er sinds 1959 geen Castro meer aan het roer staat van het land als premier of als president van de Staatsraad. Tot 2021 blijft Raúl Castro op zijn post van eerste secretaris van de Communistische Partij.

Analisten zeggen dat, terwijl de nieuwe president waarschijnlijk de dagelijkse beslissingen zal volgen, Raúl Castro een krachtige invloed zal blijven hebben en waarschijnlijk het laatste woord heeft over breder beleid. De man die naar alle waarschijnlijk tot president wordt gekozen, is de huidige eerste vicepresident, Miguel Díaz-Canel. De 57-jarige werkt al vijf jaar samen met Raúl Castro en werd persoonlijk door hem uitgekozen als zijn eerste vicepresident. Maar er zijn geen officiële verklaringen afgelegd om aan te geven dat hij president Castro zal opvolgen.

Andere kandidaten die eventueel kans maken zijn minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez, die een belangrijke rol speelde bij de onderhandelingen over de dooi in Amerikaans-Cubaanse betrekkingen die plaatsvond onder president Barack Obama, en Mercedes López, secretaris van de machtige Communistische Partij van Havana.

Cuba heeft lang volgehouden dat het één van de meest inclusieve en eerlijkste verkiezingssystemen ter wereld heeft, maar critici zeggen dat die bewering lachwekkend is omdat het proces volledig wordt gecontroleerd door de heersende Communistische Partij. In maart hebben acht miljoen mensen gestemd voor de leden van De Nationale Assemblee en die wetgevers zullen de president kiezen. Maar de 605 voorgeselecteerde kandidaten van De Nationale Assemblee hadden geen tegenkandidaten. Dat is de reden waarom veel critici De Nationale Assemblee als weinig meer dan een lichaam met een rubberen stempel zien.

Wie de volgende president wordt, zal op korte termijn waarschijnlijk geen grote veranderingen brengen, vooral niet zolang Raúl Castro een politieke macht blijft waar rekening mee moet worden gehouden. Veranderingen zullen waarschijnlijk geleidelijk en traag komen.

Raúl Castro voerde wel hervormingen door nadat hij de functie van president op zich nam. Het meest treffende was de dooi in de betrekkingen met de VS die ondenkbaar leek onder zijn broer Fidel.

De nieuwe leider zal moeten overwegen hoe hij de problemen kan overwinnen die het gevolg zijn van de economische ineenstorting van de bondgenoot van Cuba, Venezuela, en wat voor soort relatie het Caribische eiland met de VS wil onder Donald Trump. Maar waarop de meeste Cubanen de nieuwe leider zullen beoordelen, is of hun dagelijks leven verbetert.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March