Renovatie Beddenhuis AZP start in mei
18 Apr, 02:44
foto
De ministers Antoine Elias van Volksgezondheid en Gillmore Hoefdraad van Financiën overhandigen elkaar de getekende documenten. (Foto's: Raoul Lith)


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) begint in mei met de renovatie van het beddenhuis. Dinsdag is de handtekening geplaatst voor een lening van US$ 8 miljoen. Het project wordt gefinancierd door OPEC Fund for International Development (OFID). De aannemer is Zhen Jiang No2 Construction and Engineering Co LTD. Volgens planning duurt het project 18 maanden.

Claudia Marica-Redan, directeur van AZP, legt uit dat de lening bedoeld is voor het in stand houden van de huidige faciliteiten terwijl het AZP nog in de voorbereidende fase zit voor het opzetten van een nieuwbouw van het Academisch Medisch Centrum. Marica-Redan zegt dat met de rehabilitatie van het beddenhuis en de overige projecten de dienstverlening naar een hoger niveau zal worden getild. Momenteel wordt er ook gebruik gemaakt van het Militair Hospitaal.

Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias benadrukte dat er gegaan moet worden voor resultaat. “Het zal voor de zorg zeker een upgrade betekenen. Niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen, ook voor de specialisten, zodat ze hun werk met spirit kunnen uitvoeren.”

“Mijn hart is ook richting volksgezondheid, richting de mens,” zegt Gillmore Hoefraad, minister van Financiën. Hij geeft aan dat in het behalen van de duurzame groei en ontwikkeling, die elke regering nastreeft, de mens centraal staat. Het is volgens de minister daarom van belang om in eerste instantie ervoor te zorgen dat de bevolking de juiste informatie krijgt om een gezonde levensstijl op na te houden. "Als men toch ziek mocht worden, is het de taak om de patiënt zo goed mogelijk te verzorgen en spoedig weer met goede gezondheid op de been te brengen.”

In 2014 werd het health sector support program met de Islamic Development Bank opgezet met als primair doel armoede bestrijden door uitvoering van het nationaal sector plan voor de gezondheidszorg 2011-2018, “Het doel hiervan is om alle burgers gelijke toegang tot basis gezondheidszorg te bieden, waar ook de opzet van een nieuw academisch ziekenhuis,” stelt Hoefdraad. Hij hoopt dat er na 18 maanden een succesvolle uitvoering is. Financiën zijn niet voor het oprapen, alles moet terugbetaald worden, benadrukt hij.

Het AZP is het grootste en het enige ziekenhuis dat top klinische zorg in een multidisciplinaire setting kan aanbieden, verantwoordelijk voor 60% van de totale ziekenhuiszorg en 80% van de landelijke intensieve zorg. Het ziekenhuis heeft een capaciteit van 530 bedden met een bezettingsgraad ver boven 90%. Op jaar basis zijn er 25000 opnames.

Raoul Lith