LVV pakt dreiging lege pesticide flessen aan
17 Apr, 20:41
foto
Lege pesticide flessen. (Foto: LVV/NII)


De Afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zal deze maand een enquête onderzoek doen bij kleine landbouwers in het district Nickerie. Nagegaan zal worden hoe zij omgaan met lege pesticide flessen. Na het onderzoek zal het ministerie een pilotproject starten, om ervoor te zorgen dat de flessen veilig worden afgevoerd en verwerkt.

De survey zal worden uitgevoerd in samenwerking met de voorlichters van het onderdirectoraat Landbouw (ODL). “Deze enquête zal ons belangrijke informatie geven over de soorten pesticide flessen die mensen gebruiken en wat ze ermee doen”, zegt Carmen van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen.

Suriname is met deze actie het eerste land in de regio, dat gevaren die voortvloeien uit gebruikte pesticide flessen aanpakt, meldt LVV, via het Nationaal Informatie Instituut (NII). De activiteit maakt deel uit van het project 'Verwijdering van verouderde pesticiden met inbegrip van Persistent Organic Pollutants (POP's), bevordering van alternatieven en versterking van het beheer van bestrijdingsmiddelen in het Caribisch gebied', dat in 2013 van start is gegaan.

Suriname is een van de elf landen die deelneemt aan dit project. Het project wordt ondersteund door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Wereldmilieufonds (GEF). Er hebben reeds tal van activiteiten plaatsgevonden zoals het herverpakken, verwijderen en verschepen van vervallen pesticiden en het trainen van douaneambtenaren en voorlichters in de gevaren van pesticiden.

Het pilotproject in het verlengde van de enquête, zal in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), importeurs en andere relevante organisaties, worden uitgevoerd.

Lege pesticide flessen zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. De lege pesticide flessen dienen onmiddellijk na gebruik van de inhoud, goed te worden gespoeld met schoon water, om te voorkomen dat het restant van de pesticiden opdroogt in de flessen, meldt LVV. De gespoelde flessen moeten vervolgens worden doorgeprikt om te voorkomen dat ze opnieuw worden gebruikt.