IMF voorspelt sterkere groei, waarschuwt voor risico's
17 Apr, 18:48
foto
IMF heeft een sterkere groei van de wereldeconomie voorspeld. (Getty Images)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voorspeld dat 2018 het sterkste jaar zal zijn voor wereldwijde groei sinds 2011. In de nieuwe beoordeling van de World Economic Outlook voorspelt het IMF de groei dit jaar en de volgende op 3,9%. Het waarschuwt echter dat de prestaties zouden kunnen worden beperkt door handelsbelemmeringen.
Voor het Verenigd Koninkrijk heeft het IMF dit jaar een bescheiden upgrade voor groei gemaakt naar 1,6%. Voor volgend jaar is de voorspelling iets teruggebracht tot 1,5%. Het IMF-rapport waarschuwt dat het huidige momentum "niet verzekerd" was. Het geeft een opsomming van een aantal risico's die kan leiden tot zwakkere prestaties dan de hoofdprognose, inclusief wat het noemt beleid dat "de internationale handel schaadt".

Het rapport verwijst naar "afnemende steun voor wereldwijde integratie". Het zegt dat verhoogde handelsbelemmeringen - tarieven of andere beperkingen - het sentiment op de financiële markten kunnen schaden, wereldwijde toeleveringsketens kunnen verstoren en de verspreiding van nieuwe technologie kunnen vertragen. Protectionisme raakt ook de consument door verhandelbare goederen duurder te maken.

De toegenomen spanning van de handel in de afgelopen maanden weerspiegelt grotendeels de mening van president Trump dat het tekort in de Amerikaanse handel - het land importeert meer dan het exporteert - het gevolg is van slechte overeenkomsten waarover zijn voorgangers en andere landen hebben onderhandeld en die profiteren van de VS. Maar IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld verwerpt het idee dat de stappen van de VS het tekort kunnen verminderen. Hij zegt dat de reden voor het tekort is dat de totale uitgaven in de VS het inkomen overtreffen. Hij zegt dat recente belastingmaatregelen het tekort waarschijnlijk zullen vergroten. Obstfeld waarschuwt voor 'ontnuchterende' lange termijn vooruitzichten voor de wereldeconomie.

De algemene strekking van dit rapport is relatief optimistisch voor de nabije toekomst. De voorspellingen voor dit jaar en volgend jaar zijn aan de orde gesteld. De upgrade naar wereldwijde groei van dit jaar naar 3,9% maakt 2018 mogelijk het sterkste jaar sinds 2011, toen de economie herstelde van de financiële crisis. Obstfeld beschrijft de upgrade van 3,7% als "substantieel". Vergeleken met de prognoses die in oktober 2017 zijn gepubliceerd, zijn de voorspellingen voor dit jaar voor het eurogebied, Japan en de VS met een half procentpunt of iets meer verhoogd.

In de ontwikkelde economieën, zegt Obstfeld, betekent een vergrijzende bevolking en een lage productiviteitsgroei (het bedrag dat elke werknemer produceert) dat het onwaarschijnlijk is dat de groeicijfers per hoofd van de bevolking vóór de crisis worden gehaald - en dat de gemiddelde levensstandaard per inwoner groeit. Van de ontwikkelingslanden zegt hij dat diegenen die afhankelijk zijn van exportgoederen hun economieën moeten diversifiëren.

Er zijn waarschuwingen over de risico's die voor ons liggen, loerende gevaren die ertoe kunnen leiden dat de wereldeconomie achterblijft bij de prognoses van het IMF, naast de bezorgdheid over handel. Schuldenniveaus - privé en overheid - zijn erg hoog. Dat kan ertoe leiden dat debiteuren in de problemen komen met terugbetalingen, omdat de rente stijgt door de dieptepunten na de financiële crisis.