Rebellengroepen vechten om coca-regio in Colombia
17 Apr 2018, 15:10
foto
De Colombiaanse regering heeft gesprekken met de rebellengroep ELN opgeschort na een aanval waarbij acht agenten omkwamen. (Foto: AFP)


De gouverneur van een provincie in het noordoosten van Colombia heeft een noodtoestand afgekondigd na gevechten tussen rivaliserende rebellengroepen. William Villamizar, gouverneur van Norte de Santander, zei dat de maatregel noodzakelijk was om mensen die ontheemd zijn geraakt door de schermutselingen te helpen.

Hij zei dat ongeveer 1.000 gezinnen zijn gevlucht voor de gevechten en dat 4.000 kinderen niet naar school konden. Het EPL en het ELN vechten voor controle over een coca-verbouwende regio. Een groot deel van de Catatumbo-regio aan de grens met Venezuela was vroeger onder controle van de Farc-rebellen.

In 2016 tekende de Farc een vredesovereenkomst met de regering van president Juan Manuel Santos en is de groep nu een politieke partij geworden. Maar de demobilisatie heeft op veel gebieden een machtsvacuüm achtergelaten, omdat de regering niet in staat was haar autoriteit op te leggen aan enkele van de meest afgelegen regio's van het land.

De rebellen van het EPL (Popular Liberation Army) verklaarden zondag een “gewapende pauze” in de regio, waardoor bedrijven werden gesloten en veel wegen er verlaten bij lagen. Het zegt dat het veel grotere ELN (het Nationale Bevrijdingsleger) heeft geprobeerd het EPL uit de regio te verdrijven. Het EPL heeft beloofd terug te vechten.

De Colombiaanse regering heeft de vredesbesprekingen met het ELN in januari opgeschort na aanvallen in het noorden van het land waardoor zeven politieagenten waren omgekomen en 47 andere mensen waren gewond.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March