Ook Canada haalt diplomatiek personeel uit Cuba
17 Apr, 10:30
foto
Canada en Cuba onderhouden al meer dan 70 jaar diplomatieke relaties. (Foto: AFP)


De Canadese regering heeft families van haar diplomatieke personeel in de Cubaanse hoofdstad Havana teruggeroepen. Het besluit volgt nadat 10 Canadezen onverklaarde hersensymptomen blijven vertonen, zeggen overheidsfunctionarissen.

De Canadezen, onder wie enkele minderjarigen, hebben last van duizeligheid, misselijkheid en concentratiestoornissen. Een rapport van een Canadese medisch specialist zegt dat een nieuw type hersenletsel de oorzaak kan zijn van een mysterieuze ziekte. Het heeft het diplomatieke personeel en hun families op Cuba getroffen.

Canada zegt dat het theorieën over geheime sonische aanvallen die de oorzaak zijn van de ziekten, heeft afgewezen. Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana werden op dezelfde manier getroffen toen het letsel vorig jaar opdook. Washington haalde in september zijn diplomatieke staf in Havana naar huis en waarschuwde Amerikaanse burgers om Cuba niet te bezoeken. Hij zei dat 21 ambassadepersoneelsleden waren geraakt.

Ambtenaren zeiden dat sommige van degenen die leken te herstellen, sindsdien hebben ervaren dat de symptomen opnieuw terugkomen. Cuba heeft eerder beschuldigingen van een sonische aanval tegen Amerikaanse ambassadepersoneel in Havana verworpen.

In oktober zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, dat Amerikaanse claims een 'politieke manipulatie' waren die gericht was op het schaden van bilaterale relaties. Meer dan een miljoen Canadezen bezoeken Cuba elk jaar, maar Global Affairs Canada zegt dat er geen bewijs is van enige verwante kwalen onder Canadese toeristen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten heeft Canada de diplomatieke betrekkingen met Havana na de Cubaanse revolutie in 1959 niet verbroken.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January