Olieprijs daalt door uitblijven escalatie Syrië
17 Apr 2018, 02:49
foto
Oliepompinstallaties in het westen van het Maracaibo meer in Venezuela. (Foto: Reuters)


De olieprijs is maandag gedaald, nadat de bezorgdheid van beleggers over escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten, is afgenomen. De luchtaanvallen op Syrië in het weekend hadden gezorgd voor een stijging van de olieprijs.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben op zaterdag 105 raketten gelanceerd, gericht op wat zij zeiden: drie chemische wapenfabrieken in Syrië. De luchtaanval was een vergelding voor een vermoedelijke gifgasaanval op 7 april.

De olieprijzen waren in de aanloop naar de luchtaanvallen met bijna 10 procent gestegen, doordat beleggers zich wierpen op activa, zoals goud of Amerikaanse staatsobligaties, die kunnen beschermen tegen geopolitieke risico's. "De vermindering van de spanning in Syrië is de hoofdoorzaak dat de prijs daalt", zei Phil Streible, senior marketstrateeg bij RJO Futures in Chicago. Omdat de aanvallen meer chirurgisch waren dan verwacht in extremere scenario's, heeft de markt zijn hausse factoren onthouden, zei hij. "Het heeft alles om het mogelijk te maken: zwakke dollar, Syrië, mogelijke sancties, onzekerheid in het Witte Huis en handel in China," somde hij op.

Brent ruwe olievoorraden LCOc1 daalden US$ 1,16 tot US$ 71,42, terwijl de Amerikaanse ruwe olievoorraden CLc1 US$ 1,17 kelderden tot US$ 66,22 per vat. "Wat de ontwikkelingen in Syrië betreft, heeft de markt een zucht van opluchting geslaakt in die zin dat er geen escalatie is, noch op diplomatiek, noch op de grond, na de tussenkomst van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk," zei het hoofd van BNP Paribas, Harry Tchilinguirian. BNP Paribas is wereldwijd marktleider op het gebied van grondstoffenmarktstrategie. "Als een macro-asset-allocator, als u uw portefeuille wilt beschermen tegen geopolitieke risico's, is uw voornaamste kandidaat olie, vooral als dat risico zich in het Midden-Oosten bevindt."

Hoewel Syrië zelf geen belangrijke olieproducent is, is het Midden-Oosten in ruimere zin 's werelds belangrijkste ruwe olie-exporteur en spanningen in de regio leiden ertoe dat de oliemarkten op scherp komen te staan. "Beleggers bleven zich zorgen maken over de gevolgen van een breder conflict in het Midden-Oosten," zei de ANZ-bank. Volgens gegevens van de InterContinental Exchange hebben fondsbeheerders meer Brent-futures en -opties dan ooit tevoren sinds de registraties in 2011 begonnen.

Beleggers hebben hun stijgende voorraden in Brent, die nu gelijk zijn aan bijna 640 miljoen vaten olie, opgekocht in negen van de afgelopen tien maanden. Waar de beleggers nu op gefocust zijn is een mogelijke Amerikaanse terugtrekking uit een deal over de nucleaire beperkingen van Iran, ondertekend in 2015. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd de VS uit het pact terug te trekken, behoudens actie van het Congres en Europa.

Zelfs het opleggen van unilaterale sancties door de Amerikaanse regering, zou de export van olie uit Iran, één van 's werelds grootste producenten, kunnen belemmeren. "Olie houdt zich nog steeds relatief goed en de Iraanse deadline in het midden van de maand mei wordt een beetje een onderwerp voor de komende vier weken," zei Olivier Jakob, strateeg van Petromatrix.


Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April