Berenstein: BTW invoeren per 1 juli was niet realistisch
16 Apr, 00:00
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein.


Robby Berenstein, voorzitter van C-47/coördinator Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), is opgelucht dat de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) niet meer ingevoerd wordt per 1 juli. "Vanaf het begin was het duidelijk dat de voorbereiding veel te kort was. Zoveel zaken zijn nog niet in orde," zegt de vakbondsleider in gesprek met Starnieuws. Het ministerie van Financiën heeft zondagavond bekendgemaakt dat de invoering van de BTW op een nader tijdstip zal plaatsvinden.

Berenstein merkt op dat Ravaksur verschillende condities heeft gesteld. De vakorganisatie is niet a priori tegen BTW, maar er is nog verdere discussie nodig over de zorgpunten. 1 juli was voor Ravaksur niet haalbaar. "Wij willen een aantal garanties hebben als vakbeweging. In de redenen die aangegeven worden tot uitstel, mis ik fundamentele zaken," zegt Berenstein.

De minder draagkrachtigen moeten ook gecompenseerd worden. De belastingverlichting voor de werknemers is nog steeds onduidelijk. "Hoe gaat men tot alle uithoeken van het land de BTW in zo een korte tijd in werking stellen?", vraagt Berenstein zich af. Hij vermoedt dat er toezeggingen gedaan zijn aan credit ratingbureaus, daarom werd er van alles gedaan om de BTW door te drukken. "Gelukkig is men nu tot inkeer gekomen," zegt Berenstein.

De vakbondsleider verwacht dat verdere discussies in alle openheid zullen plaatsvinden. Ook het bedrijfsleven is helemaal nog niet klaar voor invoering van de BTW, omdat de voorbereidingen nog niet rond zijn. Hij kijkt uit naar het vervolgtraject dat zal worden bewandeld.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February