Column: Politieke Borrelpraat 403
15 Apr 2018, 22:49
foto


“Geachte Borrelbroeders, welkom in dit zuipkringengesprek. Laten we eerst beginnen met: wat gebeurde er op deze dag in het verleden?”
“He, we gaan de krant toch niet nadoen of Naporama?”
“Op 15 april 2000 werd de brug over de Surinamerivier opgeleverd, gebouwd door het Belaste Needam. De projectleider was onze Rudolf Eli, die nu bij Sta-olie zit.”
“Den Uyl is in den olie, in den olie is Ru-dolf.”
“En opende Bosje die brug meteen met de eerste Bigi Brotji Waka?”
“Nee mang, Bosje deed de opening van de naar hem, door hem, vanwege hem, rond hem, onder hem, boven hem, achter hem genoemde brug op 20 mei.”
“Een paar zieken van geest die het niet konden aanzien dat Bosje in één regeerperiode twee bruggen en niet te vergeten een rotonde deed bouwen, rukten die avond na de opening de herdenkingsplaquette bij de brug weg.”
“Terwijl voorgangers van Bosje niet verder kwamen dan een overbelaste veerboot en een gesloopte oude brug uit Nederland die we voor 1 gulden kregen, maar waarvoor we na een tijdje zovele duizenden Ennef moesten betalen vanwege opgelopen opslagkosten in Nederland.”
“Dan willen dat soort mensen het beleid overnemen van mijn glorieuze volkspresident, mijn held van de revolutie, mijn…”
“Ja, dat willen ze, en ergens hebben ze gelijk als ik kijk naar wat jouw glorieuze enzovoorts er in acht jaren tijd van gebakken heeft, soso reshuffel a man doe.”
“Maar ik zeg jullie, deze man weet precies hoe dit volk denkt en voelt en waarmee hij vooral de gewone mens van de straat kan pakken. Kijk nu weer: iedereen is dolblij dat dankzij de interventie van hem, Pa Bouta himself, wij ‘maar’ 17 cent meer moeten betalen per liter unleaded in plaats van 34 cent.”
“Maar iedereen weet toch dat dat gereshuffel niet zal helpen?”
“Leg me dan uit waarom zeker twee nieuwe ministers met gejuich op hun nieuwe werkplek zijn ontvangen. Velen hebben weer wat hoop en dat weten jullie van de oppositie niet te doen.”
“Hoezo? Wat is dit weer voor onzinnig verwijt?”
“Jullie denken dat jullie alleen maar met geklaag over deze regering de mensen achter je zullen krijgen. Dat schelden op Bouta en de regering geeft de gewone man en vrouw en jongere geen hoop; het duwt ze dieper in de put. Dat doet dan de mensen hem met nog meer overtuiging vasthouden als hun enige zekerheid, hun redder in nood.”
“Ach kom, wat een onzin is dit weer. Je moet de mensen bewust maken van het waardeloze beleid van deze president en z’n regering.”
“Foute zaak. Je moet de mensen dromen geven, hoop geven, mooie taferelen voor ze schilderen, je moet ze laten lachen met je cynische opmerkingen. En dat weet die kleine indiaan van Kasawinika op meesterlijke wijze te doen en als je niet oppast, wint hij met zijn Neksnofout-partij in 2020 weer.”
“Dat no kang. Onmogelijk. Never! Dan ga ik echt weg uit dit land.”
“Dan ga je maar! Verruil dit aards paradijs voor het koude Noorden vol fascisten, racisten, extremisten en terroristen. Dit land, gelegen aan het einde van de wereld, kabbelt rustig voort, slingert op zijn eigen wijze eigenwijs voort op de manier zoals het dat zelf wil.”
“En ik zeg: kijk hoe jullie in de oppositie steeds weer vruchteloos proberen de massa op straat te krijgen. Een of twee dagen komen een paar duizend opdagen, daarna zakt alles weer weg.”
“Ja, dat ben ik wel met je eens. En die jongeren zitten maar onderling te bekvechten op facebook; ze kunnen net als de ouderen geen hechte vuist maken.”
“Maar hoe vonden jullie die foto van die man die een poster vasthoudt waarop stond geschreven, zonder een naam of functie te noemen: ‘U bent alleen bezig met reshuffelen. Heeft u nog steeds niet door dat u een…en toen kwam een afbeelding van een niet als pienter bekend staande viervoeter … bent die zelf gereshuffeld moet worden.”
“Dat dier, de ezel of donkey, is het partijsymbool van de Democratische Partij in de USA. President Trompet die flink bezig is met raketten af te vuren op Syrië, zal denken dat de protesterenden hier aanhangers van de Democraten zijn."
“Weten jullie wat het partijsymbool van de Republikeinen in de USA is? Ook een dier. Raad eens.”
“Een arend?”
“Nee mang! Jeetje, jullie algemene kennis gaat tot de merken sopie die jullie zuipen. De Olifant. Wisten jullie niet, he?”
“Maar wat vonden jullie opvallend in het nieuws van de afgelopen dagen?”
“Wilgo Koffer die stelt dat de nieuwe minister van Onderwijs een amateurtje is.”
“En dat te horen uit de mond van de onderwijsstoorzender bij uitstek. Jammer dat wijlen de respectabele kweekschooldirecteur en deskundige, Linda A., niet kan vertellen hoe Wilgo op professionele manier de toenmalige president Ronald von Para zover gekregen heeft om haar goed doordachte kweekschoolonderwijs-vernieuwingsplan waar zij, Linda, jaren aan gewerkt had, opzij te schuiven ten gunste van LBGO-meisjes die dan naar de Kweekschool mochten, in plaats van naar het IMEAO.”
“Inderdaad, en zo kwamen vrachtladingen meisjes, die totaal geen feeling hadden voor het onderwijs, de schooltaal nauwelijks machtig waren, niet van lezen en kinderen hielden in vooral het kleuter- en basisonderwijs terecht en net daar begon de afgang van ons onderwijs. Mede dankzij de professionele Wilgo.”
“En met dat FISO heeft hij ook op professionele manier de ervaren en volledig bevoegde VOS-leerkrachten ondergewaardeerd ten opzichte van de beperkt bevoegde leerkrachten, waar hij zelf onder valt. Vraag maar aan onze Hoog-in-‘t-hart van de CLO wat die van Wilgo vindt. Dan ga je termen horen.”
“Dan heeft Iron Lady van Onderwijs, nu opeens zonder Cultuur, gelijk als ze stelt dat juist in de kleuterklas en de onderbouw van de lagere school hoge eisen aan de leerkracht moeten worden gesteld.”
“Absoluut heeft ze gelijk! Oké, Lilian moest zich wel een beetje intomen tegenover die lastpost van een Wilgo, en geen stoere taal uitslaan, wetende dat hij het onderwijsproces met z’n luilakkers flink in de war kan gooien.”
“Weten jullie dat in de USA de kleuterleidsters een bachelor-degree moeten hebben?”
“Helemaal te begrijpen. Met een zwakke leerkracht voor de klas kweek je zwakke leerlingen.”
“Precies en met alle respect voor een ieder die omhoog wil in dit land, maar op de kleuterschool en beginklassen van de lagere school zet je het liefst leerkrachten die thuis in de schooltaal zijn opgevoed en van lezen hebben leren houden en met kinderen weten om te gaan.”
“Klopt. Leerkrachten wiens ouders niet alleen speelgoed, junkfood en mooie kleren voor hun kinderen kochten, meer om die zoet te houden, maar ook boekjes waaruit werd voorgelezen.”
“Ik heb jullie eerder gezegd: Wilgo zal pas tot rust komen als hij minister van onderwijs is geworden. Dan zijn we van zijn vakbondisme verlost.”
“Maar dan hebben we nog een groter probleem gecreëerd; het luilakisme wordt tot onderwijsdoel verheven.”
“Wat ik ook opvallend in het nieuws vond, was onze vriend Curtis die eindigde zoals hij begon: met een bord in z’n eentje op het Plein.”
“Ai, werkelijk, maar wat een verschil. Nu stond er niet ‘Weg met Bouta’ op dat bord, maar heel groot ‘Sorry’ snel-snel in het rood erop gespoten en snel-snel ernaast in het klein geschreven: SME, Lens, Maisha, Samuel, Pris en dan een rijtje initialen, zoals G.O., S.D., A.M. en R.W.”
“Ik vroeg me bij het zien hiervan meteen af: wat scheelt deze jongeman?”
“Niets! Hij heeft een dappere daad verricht door zich openbaarlijk te excuseren. Dat is een teken van volwassenheid.”
“Oké, dat is waar. Maar waarom zo opeens?”
“Hij had zich nogal kwetsend op facebook uitgelaten tegen de genoemden.”
“Dan biedt je toch op datzelfde facebook je excuses persoonlijk aan betrokkenen aan? Waarom moest dat dan zo in het openbaar?”
“En nogmaals: waarom is juist nu opeens die volwassenheid bij hem doorgedrongen?”
“Of heeft men hem hiervan doordrongen?”
“Wie bedoel je met ‘men’?”
“Onze Curtis was toch de trekker van die pas opgerichte advocatenpartij?”
“Denk je dat zijn juridische basja’s hem gezegd hebben: Curtis, hou nou eens op met dat kinderachtig heen en weer gescheld op face book. Ga je excuses aanbieden.”
“Waarom zouden ze dat doen, dan?”
“Omdat dat die nieuwe partij, waarvan ik niet eens de naam heb onthouden, ernstig schaadt.”
“Inderdaad, die Strey heb ik onthouden en zelfs die splinternieuwe Next Generation ken ik nu al.”
“Ik vond Lady Xavy, doorweekt door de regen, en meisje Neus na haar Hollandlezing een veel beter aangezicht dan die zielige jongeman met z’n ‘sorry’-bord. Sorry, wat een afgang.”
“Misschien wil hij zo de weg vrijmaken voor een samenwerking, want als de jongere partijen zo onderling verdeeld zijn, gaat de paarse partij daar alleen maar voordeel aan hebben.”
“United we stand, devided we tan pina.”
“Daar proost ik op.”

Rappa

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April