Resolutie Rusland over Syrië sneuvelt in Veiligheidsraad
15 Apr, 02:46
foto
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen zaterdag. (Foto: VN/Manuel Elias)


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in een spoedzitting zaterdag bijeen gekomen op aanvraag van Rusland. De resolutie van Rusland om om de agressie tegen Syrië te veroordelen, sneuvelde. Slechts China en Bolivia stemden samen met Rusland vóór de resolutie. Acht landen stemden tegen, terwijl vier zich onthielden van stemming.


Rusland, bondgenoot van Syrië, haalde fel uit naar de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Rusland benadrukte dat het hier gaat om een ongehoorde aanval op een soeverein land. China stelde dat met agressie geen oplossing kan worden bereikt. Gepleit werd voor een politieke oplossing.

De VS-ambassadeur in de VN-Veiligheidsraad, Nikki Haley, zei dat Syrië opnieuw zal worden aanvallen als weer gifgas wordt gebruikt tegen onschuldige burgers. De diplomaat sprak tegen dat er niet genoeg geprobeerd is het probleem diplomatiek op te lossen. Zij kaartte aan dat VN niet in staat is op te treden, daarom zal haar land het volk van Syrië beschermen.

Rusland blijft erbij dat niet aangetoond is dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt om de stad Douma aan te vallen. Deskundigen zijn onder de vlag van de VN in Syrië om een onderzoek in te stellen of er chemische wapens zijn ingezet tegen onschuldige burgers.


Saturday 23 March
Friday 22 March
Thursday 21 March