Van Eer slaat alarm over lage vaccinatiegraad binnenland
15 Apr, 06:33
foto


Minder dan 60% van de kinderen in het binnenland is gevaccineerd. Dit is het laagste percentage in de afgelopen twintig jaar. De directeur van de Medische Zending, Edward van Eer, zegt dat de lage vaccinatiegraad mede komt door de financiële crisis in het land, waardoor de subsidie is teruggelopen. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt dat hij alles eraan zal doen opdat de kinderen in het binnenland worden gevaccineerd.

Van Eer legt uit dat de normale procedure is dat moeders hun kinderen op de vaccinatiedagen naar de MZ poli’s brengen. Daarnaast gaat MZ buiten de vaccinatiedagen op zoek naar de kinderen in de dorpen die niet zo dicht bij de poli’s wonen. Hiervoor heb zijn bootjes, brandstof en mensen nodig, legt de MZ-directeur uit. “Dat was normaal in het vaccinatieprogramma van de Medische Zending. Jammer genoeg kunnen we dat niet meer doen. We hebben de middelen niet meer om met een bootje erop uit te trekken om de kinderen te zoeken die niet gevaccineerd zijn.” Van Eer legt uit dat dit heeft bijgedragen tot de daling van het vaccinatie cijfer.

De MZ-directeur vertelt dat er een jaarlijkse daling gezien is in de dekkingscijfers en dat het percentage de afgelopen twee jaar steeds lager wordt. Dit heeft volgens hem te maken met de financiële crisis van het land en ook dat zijn organisatie niet alle subsidie meer krijgt. Een ander punt is dat de verzekeringsbedrijven geen preventie betalen, zegt Van Eer aan Starnieuws. De premie die ze geven is voor het beter maken van zieke mensen, maar niet voor het voorkomen dat kinderen ziek worden. Vaccinaties en bijvoorbeeld het screenen op baarmoederhalskanker worden momenteel niet vergoed.

De nieuwe minister van Volksgezondheid heeft beloofd dat hij alles in het werk zal stellen om die dekking weer op te trekken naar wat het moet zijn, minstens 90%. Het risico van het niet vaccineren van kinderen is dat het een hele tijd geen gevolgen heeft, maar dat plotseling als er een of twee kinderen die ziekte krijgen er epidemieën uitbreken. Hiervoor worden kinderen slachtoffer van deze kinderziekten waartegen ze beschermd konden worden. Er kunnen zelfs doden vallen onder kinderen die niet gevaccineerd zijn.

Van Eer benadrukt dat het altijd zo is geweest dat het dekkingscijfer in het oosten van het land aan de Marowijne bij Stoelmanseiland en de Franse kant laag was. Echter blijkt dat het niet zo is dat de kinderen niet gevaccineerd zijn, omdat ze ook naar de Franse kant gaan en ook daar gevaccineerd worden. Het afgelopen jaar blijkt juist de dekking in het district Brokopondo erg laag. In sommige poligebieden is het zelfs 20%. De reden hiertoe is nog onbekend.

Minister Elias zegt dat hij verdrietig is om te horen over het lage percentage gevaccineerde kinderen. Hij belooft ervoor te vechten om dit percentage te helpen verhogen, met of zonder overheid of donoren. De kinderen moeten gevaccineerd worden, zodat ze gezond zijn, voor een gezonde gemeenschap, een gezond land.

Raoul Lith