MZ: Waardering voor GZA's moet nog groeien
15 Apr, 00:57
foto
De gezondheidszorg assistenten die na de vierjarige opleiding hun diploma's hebben behaald. (Foto's: Raoul Lith)


“Een mijlpaal in een tijd van nationale discussie over hoe het gezondheidszorgsysteem van Suriname eruit moet zien,” zegt Edward van Eer bij de uitreiking van diploma’s aan elf gezondhedszorg assistenten (GZA’s). Het primary health care systeem dat de Medische Zending (MZ) gebruikt moet als voorbeeld dienen voor heel Suriname, vindt de MZ-directeur. Er moet wel aan de kwaliteit van het systeem gewerkt worden, het moet steeds verbeterd worden.

Centhia Rozenblad, voorzitter van het bestuur van MZ, zegt dat de GZA’s unieke bekwaamheden hebben. Het publiek weet volgens haar niet hoe geweldig deze groep is. De MZ heeft voor dit systeem prijzen gekregen van de gezondheidsorganisatie PAHO. De MZ zet zich al jaren in voor het verbeteren van de kwaliteit door goede GZA’s af te leveren. “We proberen ook steeds te zorgen voor een betere waardering van de GZA,” zegt Van Eer. Het gaat volgens hem niet alleen om financiële waardering maar ook aan verbetering van de carrièremogelijkheden.

“Ik weet wat een GZA allemaal doet in het binnenland. Er moet inderdaad meer verteld worden wat u allemaal kan. En wat u allemaal kan wordt u niet altijd in dank afgenomen,” zegt Antoine Elias, minister van Volksgezondheid. Door de overheid worden slechts de salarissen gesubsidieerd, de overige projecten die uitgevoerd, gebeurt samen met verzekeringsmaatschappijen en donoren.

De GZA's hebben in het hun gebied een eigen verantwoordelijkheid om de gezondheidszorg op peil te houden. Van Eer zegt dat er niet alleen gewacht moet worden op bijscholing vanuit MZ, maar ook eigen initiatieven genomen moeten worden. De taak van een GZA is vooral preventie en gezondheidsbevordering. Het op peil houden van de vaccinatie dekking in het werkgebied is voorbeeld hiervan.
De GZA opleiding, die vier jaren duurt, is met donormiddelen gerealiseerd.

Raoul Lith

Saturday 23 March
Friday 22 March
Thursday 21 March