Trump over aanval op Syrië: Missie volbracht
14 Apr, 17:36
foto


De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nachtelijke militaire aanval op Syrië geprezen als "perfect uitgevoerd", en voegde eraan toe: "Missie volbracht". De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben drie overheidslocaties aangevallen aan. Het ging om doelen waar volgens hen chemische wapens waren.

Meer dan 100 raketten zijn afgevuurd in reactie op een vermoede dodelijke chemische aanval vorige week op de stad Douma. De Russische president, Vladimir Putin, zei dat hij de westerse aanvallen "op de meest serieuze manier" veroordeelde. Rusland, van wie eenheden de Syrische regering versterken, had gedreigd met militaire represailles als een Russisch personeelslid zou worden getroffen.

In vroege ochtend tweets uit Washington bedankte president Trump Frankrijk en Groot Brittannië voor "hun wijsheid en de macht van hun voortreffelijke leger". Een briefing van het Pentagon op zaterdag zei dat de luchtaanvallen "het Syrische programma voor chemische wapens jarenlang hadden teruggezet". Later was er een bittere uitwisseling tussen de VS en Rusland op de spoedzitting van de Verenigde Naties.

De golf van bombardementen is de belangrijkste aanval tegen de regering van president Bashar al-Assad door de westerse machten in zeven jaar van de burgeroorlog in Syrië. Reagerend op de aanval, zei Assad in de door zijn bureau gepubliceerde commentaren: "Deze agressie zal Syrië en zijn bevolking alleen maar vastberadener maken om te blijven vechten en het terrorisme in elke centimeter van het land te verpletteren."

Tijdens een briefing op het Pentagon vandaag, heeft luitenant-generaal Kenneth McKenzie de drie doelen op die op een "precieze, overweldigende en effectieve" manier zijn getroffen opgesomd. Het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor chemische wapens in Barzah, nabij Damascus, werd getroffen door 76 raketten, 57 daarvan waren Tomahawk-kruisraketten. Het centrum is "vernietigd".

De Him Shinshar opslagplaats voor chemische wapens nabij Homs werd getroffen door 22 raketten - negen Amerikaanse Tomahawks, acht Britse Storm Shadows en vijf marine-kruisraketten en twee Scalp-kruisraketten gelanceerd door Frankrijk. De Him Shinshar chemische bunkerfaciliteit nabij Homs was het doelwit van zeven Scalp-kruisraketten en werd "met succes geraakt. McKensie zei dat de "eerste aanwijzingen zijn dat we de militaire doelen hebben bereikt zonder bemoeienis van Syrië".
Hij zei: "Geen van de vliegtuigen of raketten zijn succesvol onderschept" door defensiesystemen en alle vliegtuigen zijn teruggekeerd. McKenzie zei dat ongeveer 40 Syrische verdedigingsraketten werden afgevuurd, meestal nadat de doelen waren geraakt. Er werden geen Russische verdedigingssystemen gebruikt, merkte hij op.

De briefing van het Pentagon was in tegenspraak met de informatie die werd gegeven tijdens een Russische defensie-ministeriële briefing, waarin werd gezegd dat Russische eenheden de acties van de Amerikaanse en Britse troepen hadden gevolgd, maar niet dat van de Fransen. Het ministerie zei dat103 kruisraketten waren gelanceerd en 71 werden neergeschoten door Syrische systemen.

Het onderkende dat de "vermeende faciliteiten voor chemische wapens" in de buurt van Damascus en Homs "gedeeltelijk werden vernietigd". Het ministerie zei dat er andere locaties waren die het doelwit waren maar niet werden geraakt, inclusief de Damascus International Airport en de al-Dumayr en Blai airdromes en de Shayrat-luchtbasis. Het zei dat "voorlopige informatie" erop wees dat er geen slachtoffers onder het Syrische leger of burgers waren gevallen.

Het Pentagon zei dat het ook geen bevestiging van eventuele burgerslachtoffers had. De VS had voorafgaand aan de luchtaanvallen met Rusland gecommuniceerd via de normale procedures van hun "deconfliction" -hotline, die wordt gebruikt om onbedoelde botsingen in een oorlogsgebied te voorkomen. Er was bezorgdheid geweest dat als de Amerikaanse aanval Russische militairen op de grond had geraakt, het ertoe zou leiden dat de spanning verder zou escaleren.

De VS zegt dat de omvang van de aanval tweemaal groter was dan die werd gelanceerd in april 2017 na een chemische aanval op de stad Khan Sheikhoun die aan meer dan 80 mensen het leven kostte.

Monday 18 March
Sunday 17 March