Zuid-Afrika neemt afscheid van Winnie Mandela
14 Apr, 12:22
foto
De nationale vlag was gedrapeerd over de kist van Winnie Madikizela-Mandela. (Foto: Reuters)


Menigten verzamelden zich in Zuid-Afrika voor de begrafenis van de anti-apartheidsactivist, Winnie Madikizela-Mandela. Duizenden rouwenden vulden een stadion in Soweto, nabij Johannesburg, waar de campagnevoerder een nationale afscheid krijgt.

Haar kist was gedrapeerd met de nationale vlag en haar kleindochter Swati Dlamini Mandela las de lofrede voor. Madikizela-Mandela, de voormalige vrouw van Nelson Mandela, is eerder deze maand overleden op 81-jarige leeftijd.

Madikizela-Mandela was een controversieel figuur; ze werd geprezen om haar rol in de anti-apartheidsstrijd. Maar later werd ze door de politieke elite gemeden omdat ze doodstraffen uitvoerde voor overheidsinformanten. Madikizela-Mandela was een maatschappelijk werkster toen ze haar toekomstige echtgenoot, toen een prominente anti-apartheidsactivist, in de jaren vijftig ontmoette.

Ze waren in totaal 38 jaar getrouwd. Bijna drie decennia lang waren ze gescheiden door de lange gevangenisstraf van Nelson Mandela. Ze hadden twee dochters samen.
Nadat Mandela gevangen was gezet door het apartheidsregime, Winnie Madikizela-Mandela een internationaal symbool van verzet tegen apartheid. Ook werd zij gevangen gezet voor haar rol in de strijd tegen de blanke minderheidsregering. Onder haar aanhangers werd ze liefkozend bekend als "Moeder van de natie".

Maar Madikizela-Mandela raakte ook tientallen jaren in schandalen verwikkeld. Ze werd beschuldigd van het leiden van een virtueel terreurregime in delen van Soweto door andere leden van het ANC aan het einde van de jaren tachtig en in 2003 werd ze veroordeeld voor fraude. Ze wordt begraven in Johannesburg.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January