Aanval op Syrië beëindigd, doelen geraakt
14 Apr, 08:08
foto
De geraakte doelen van de gezamenlijke aanval op Syrië. (Beeld: BBC)


De Verenigde Staten (VS), het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben meerdere regeringsdoelen in Syrië gebombardeerd tijdens een operatie in de vroege ochtend. De aanvallen waren gericht op vermeende locaties voor chemische wapens.

De bombardementen zijn een reactie op een vermoedelijke chemische aanval op de Syrische stad Douma vorige week. Explosies troffen de hoofdstad, Damascus, evenals twee locaties in de buurt van de stad Homs, zei het Pentagon. De Russische ambassadeur in de VS zei in een reactie dat de aanval op zijn bondgenoot "niet zonder gevolgen zal blijven".

"De naties van Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten van Amerika hebben hun rechtschapen macht tegen barbarij en brutaliteit ingesteld", zei president Trump in een toespraak tot de natie uit het Witte Huis om ongeveer 21.00 uur lokale tijd. "Het doel van onze acties vanavond is om een sterk afschrikmiddel tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens vast te stellen," zei hij.

De golf van bombardementen is de belangrijkste aanval tegen de regering van president Bashar al-Assad door de westerse machten in zeven jaar van de burgeroorlog in Syrië.

Eenmalige aanval
Op een briefing van het Pentagon kort na de aankondiging van Trump, noemde generaal Joseph Dunford de drie doelen die waren geraakt. Het gaat om een wetenschappelijk onderzoekscentrum in Damascus, dat naar verluidt betrokken is bij de productie van chemische en biologische wapens; een opslagplaats voor chemische wapens ten westen van Homs en een opslagplaats voor chemische wapenuitrusting en een belangrijke commandopost, ook in de buurt van Homs.

De Syrische staatstelevisie zei dat regeringstroepen meer dan een dozijn raketten hadden neergeschoten en beweerden dat alleen de onderzoeksfaciliteit in Damascus was beschadigd. Drie burgers zijn gewond geraakt in Homs, zei het station.

Persbureau Reuters citeert een pro-Assad-militie-commandant die zegt dat andere locaties zijn getroffen, waaronder verschillende locaties in de buurt van Damascus. Zo zouden een militaire basis in het Dimas-gebied; legerdepots in het oosten van Qalamoun; het Kiswah-gebied, waar Iran wordt verondersteld een basis te hebben opgebouwd zijn geraakt. Ook een basis in de heuvels van Qasyoun en een onderzoekscentrum in Masyaf, verder naar het noorden. Deze meldingen zijn niet geverifieerd.

De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, zei tegen journalisten dat er geen meldingen waren over Amerikaanse verliezen bij de operatie. In zijn eerdere toespraak had president Trump gezegd: "We zijn bereid om dit antwoord te ondersteunen totdat het Syrische regime stopt met het gebruik van verboden chemische middelen." Maar minister Mattis zei dat "nu, dit is een eenmalig aanval". Generaal Dunford bevestigde dat de golf van bombardementen was beëindigd.

Hij zei dat de VS specifieke doelen hadden geïdentificeerd die het risico van Russische slachtoffers zouden 'verkleinen'. Maar het Pentagon zei dat Rusland - dat ter ondersteuning van de regering krachten ter plaatse heeft in Syrië - niet vooraf op de hoogte was gesteld van de doelen.

Verenigd Koninkrijk en Frankrijk
De Britse premier Theresa May bevestigde de Britse betrokkenheid en zei dat er " praktisch geen alternatief was voor het gebruik van geweld." Maar ze zei ook dat de aanval niet over 'regimeverandering' ging. In een volgende persconferentie vanochtend zei ze dat, hoewel de beoordeling van de resultaten van de aanval nog steeds aan de gang is, ze zeker was van het succes.

Britse bombardementen die zijn uitgevoerd door vier Tornado-jets hebben één van de doelen geraakt die het Pentagon noemde - een militaire basis in de buurt van de stad Homs, die volgens het Britse Ministerie van Defensie als voorloper materialen voor chemische wapens heeft gehuisvest.

De Franse president Emmanuel Macron bevestigde ook de deelname van zijn land aan de operatie. "Tientallen mannen, vrouwen en kinderen werden afgeslacht met chemische wapens," zei hij over het Douma-incident van een week geleden, eraan toevoegend dat "de rode lijn was overschreden".

Syrië heeft herhaaldelijk het gebruik van chemische wapens ontkend. De internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft een onderzoeksmissie gestuurd naar het gebied van de vermeende aanval in Syrië. Onderzoekers zouden later op zaterdag met hun onderzoek beginnen.

Sana, het officiële persagentschap van Syrië, noemde de westerse actie "een flagrante schending van het internationale recht." Het zei: "De Amerikaanse, Franse en Britse agressie tegen Syrië zal mislukken.”

Gemengde reacties
Internationaal zijn de reacties gemengd over de aanval. De Russische president Vladimir Putin zei dat hij de “aanval op de ernstigste manier veroordeelt.” De secretaris-generaal van de NAVO, Jen Stoltenberg, heeft zijn steun voor de aanval getweet en zei dat degenen die chemische wapens gebruiken “ter verantwoording moeten worden geroepen.” De Canadese premier Justin Trudeau heeft ook de steun van zijn land tot uitdrukking gebracht.

John Mc Cain, voorzitter van het Senaatscomité Armed Services en een toprepublikeinse afgevaardigde die vaak kritisch tegenover de president staat, heeft Trump geprezen voor de militaire actie. Sommige Democraten voerden aan dat president Trump voor het Congres zou moeten verschijnen en toestemming zou moeten krijgen voor het gebruik van militair geweld.

Ondertussen heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres VN-leden gewaarschuwd voor hun verantwoordelijkheden. "Er is een verplichting, met name als het gaat om zaken als vrede en veiligheid, om consistent te handelen met het Handvest van de Verenigde Naties en met het internationaal recht in het algemeen," zei hij. "Ik dring er bij alle lidstaten op aan zich terughoudend op te stellen in deze gevaarlijke omstandigheden."

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January