VS opent met Frankrijk en de Britten aanval op Syrië
13 Apr 2018, 22:49
foto
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn toespraak. (Beeld: CNN)


Vandaag, vrijdag 13 april, heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat bombardementen uitgevoerd zullen worden op afgebakende doelwitten in Syrië. Het gaat om het vernietigen van chemische wapenfabrieken. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ondersteunen de aanvallen.

Trump heeft in een toespraak tot de Amerikanen aangegeven dat het besluit genomen is na de gifgasaanval in de Syrische stad Douma. Hij deelde mee dat de Syrische president Assad achter deze aanval zit. De Syrische regering heeft ontkend verantwoordelijk te zijn voor de actie waarbij gifgas is gebruikt.

Tientallen mensen hebben bij de aanval afgelopen weekend het leven gelaten, terwijl honderden in ziekenhuizen worden verpleegd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er symptomen van blootstelling aan giftige chemicaliën. De aanval is wereldwijd veroordeeld.

Trump heeft de opdracht gegeven aan het Amerikaanse leger om precisiebombardementen uit te voeren. Het gaat om doelwitten die geassocieerd worden met het ontwikkelen van chemische wapens. De Amerikaanse president haalde ook uit naar Rusland en Iran, die bondgenoten zijn van Syrië.

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April